Nederlandse Team op koers voor €100.000 hoofdprijs in Nord Stream Race

Nord Stream RaceTeam Holland, gesponsord door Gazprom International, heeft de leiding genomen in de Nord Stream Race, in directe strijd met Team Europe en Team Rusland voor een eerste plaats in het algemeen klassement. Team Holland is een geheel nieuw team, door Pieter Keijzer, commodore van de KNZ&RV, opgezet.

Na de winst in Visby had Pieter het volgende commentaar:

"Het was een fantastische race, onze navigator, Kalle Coster, heeft een aantal erg goede beslissingen genomen. De boot was snel en iedereen aan boord werkte hard. De drie teams, Team Europe, Team Rusland en Team Holland, waren erg dicht bij elkaar. In de laatste 5 tot 10 mijl voor de finish kregen we het bericht dat Team Europe nog maar 20 meter achter ons lag, maar uiteindelijk hebben we op het juiste moment van ze weg kunnen lopen en het was fantastisch om als eerste de finishlijn over te komen!"

De inspiratiebron voor deze nieuwe Nord Stream Race is de nieuwe Gazprom pijplijn door de Balische Zee. De St. Petersburg Yacht Club doet de organisatie. De vloot bestaat uit Swan 60's.

De start van de eerste Nord Stream Race was op donderdag 18 oktober in St. Petersburg, vanaf daar is de vloot 198 nautische mijl naar Helsinki gevaren, waarbij Team Rusland, gesponsord door Gazprom, om 10:32 op vrijdag de 19e de overwinning van de eerste etappe opeiste. De tweede etappe vertrok op maandag 22 oktober om 13:00 lokale tijd met zeer mooie condities vanuit Helsinki. De wind nam gedurende de nacht toe waardoor de tweede etappe van 260 zeemijl dinsdag om 18:03 eindigde in Visby.

Met een respectabele 3e plaats in de eerste etappe (3 punten) en een overwinning in de 2e etappe (12.5 punten) staat Team Holland nu op de eerste plaats met 15.5 punten. Na een race van 30 uur, was het verschil op de finish tussen Team Holland en Team Europe 1 minuut en 46 seconden. Een verschil van minder dan 0.1% van de totale race-tijd.

De derde en laatste etappe van de Nord Stream Race zal op donderdag 25 oktober van start gaan vanuit Visby, waarbij de schepen in Greifswald (Duitsland) de race zullen beëindigen. In deze laatste etappe zijn er voor de winnaar nog 15 punten te verdienen. Dit betekent dat de strijd om het prijzengeld van 100.000 euro nog niet is beslist. Er wordt slecht weer verwacht waarbij het uiterste zal worden geëist van schepen en bemanning. Mogelijk zal moeten worden uitgeweken naar een andere finishhaven. De teams staan in het klassement dicht bij elkaar dus Team Holland zal zijn uiterste best moeten doen om zijn toppositie te verdedigen en zo de zege veilig te stellen.

Het huidige algemeen klassement voor etappes 1 en 2
Team Holland – 3, 12.5 Total15.5 points
Team Europe – 4, 10 Total 14 points
Team Russia – 5, 7.5 Total 12.5 points
Team Germany – 2 (RDG), 5 Total 7 points
Team France – 2, 2.5 Total 4.5 points

De Nord Stream Race volgen doe je hier:
www.nord-stream-race.com/eng/racezone/race_tracking.php

Tekst: Sandra Dijksman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: