Team Holland derde in de Nord Stream Race

Pieter KeijzerMet een derde plaats overall oogsten schipper Pieter Keijzer, Kalle Coster, Peter van Niekerk, Wietze Zetzema, Klaartje Zuiderbaan, Jacob Veldhuizen, Lucas Le Clercq, Taco Morelisse, Wim Zindler , Albert Ekels, Maurits Daarnhouwer, Robert Schutte, Frits Daarnhouwer, Siebjan Ekels, Peter Elmers en Kees Van Uffelen alom bewondering omdat het gelegenheidsteam van de KNZ&RV met slechts enkele professionals aan boord een geduchte en gelijkwaardige tegenstander bleek van de profs aan boord van de andere schepen.

De derde en laatste etappe van de Nord Stream Swan 60 vloot voer van Visby, Gotland naar Karlskrona, Sweden. Team Rusland finishte op 26 oktober om 21.31 uur als eerste, op de voet gevolgd door Duitsland en Europa. Team Holland werd vierde. Het was een zeer spannende strijd omdat de teams qua punten zo dicht bij elkaar stonden dat de etappewinnaar ook de totaalwinnaar zou worden. Rusland nam meteen de leiding bij de opmerkelijke voor de windse start en gaf deze positie niet meer weg. In de loop van de race trok de wind aan tot 25 knopen waarbij de Swan 60 vloot een gemiddelde snelheid van 10-12 knopen behaalden.

Team Holland stond na de tweede etappe met 1,5 punten voor, maar de behaalde vierde plaats was niet voldoende om die toppositie te handhaven. De derde totaalplek was echter een fantastisch resultaat voor schipper Pieter Keizer, navigator Kalle Coster en het team. Het Nederlandse gelegenheidsteam bestond grotendeels uit non-professionals terwijl de overige teams bestonden uit goed op elkaar ingespeelde professionals, meervoudig WK titelwinnaars en America’s cup zeilers. De prestaties van het team werd dan ook luid bejubeld op zaterdag 27 oktober tijdens de prijsuitreiking in Greifswald (Duitsland) waar zij werden ingehaald als helden.

Greifswald was de eigenlijke eindbestemming van de race, doch het slechte weer deed de organisatie vrijdag besluiten dicht onder de kust te blijven en de potentieel riskante oversteek over de Baltische Zee te skippen en te finishen in Karlskrona.

Aan de door Gazprom gesponsorde inaugurele Nord Stream race deden vijf getalenteerde en competitieve teams mee in een uitdagende 750 mijls race die de route van de Nord Stream Pijplijn door de Baltische Zee volgde. De race voor over zee van Rusland, Finland, Sweden naar Duitsland en bracht deelnemers uit 15 landen samen. De organisatie was in handen van de nog jonge St. Petersburg jachtclub die hiermee een belangrijke stap heeft gezet in het op de kaart zetten van het Baltische vaargebied.

Uitslagen overall:
1. Russia - 27 punten
2. EU - 23 punten
3. Team Holland - 21.5 punten
4. Germany - 19 punten
5. France - 7.5 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: