Team Feitsma wederom ‘Slag om Delft’ kampioen

Slag om DelftZondagochtend, ijs op de boten en een pikdonker, slapend Delft: Uit het niets worden tenten opgebouwd en catering klaar gezet. Op de Zuid-Kolk, middenin het centrum, zal de hele dag gematchraced worden. Negen zeilteams zullen het tegen elkaar opnemen en strijden om de titel ‘BigLift|TU Delft ‘Slag om Delft’ kampioen 2012.

Dit jaar zijn er zeer diverse teams aanwezig. Van de gedreven studententeams tot ervaren teams op internationaal niveau. Door het zeer kleine vaarwater waarin de zeilers zullen varen en het niveau van de meeste deelnemers, wordt een interessante dag met spectaculaire situaties verwacht.

Na het wachten op een constante wind die niet al te veel aan het draaien was, werd de eerste wedstrijd gestart. Dit zou de eerste zijn van de ongeveer 32 wedstrijden.

Het soort wedstrijden dat gevaren wordt zijn de zogeheten matchraces. Hierin varen teams 1 vs. 1 een korte wedstrijd waarin geprobeerd wordt om de voorrangsregels van het wedstrijdzeilen uit te buiten en zo voorrang op te eisen van de tegenstander. Wanneer een team een regel overtreedt krijgt dit team een penalty. Deze penalty is af te kopen door een strafrondje te draaien. Bij drie penalty’s verliest het team automatisch. Door deze combinatie van het als eerste over de finish komen en het slim gebruiken van de regels ontstaat een actieve en spectaculaire wedstrijd voor zowel de teams als het publiek.

Naarmate de dag vorderde brak steeds vaker de zon door en tezamen met een goed windje werd er in hoog tempo doorgezeild. Na de eerste ronde, de zogeheten Round Robin, volgde de halve finales tussen Team Feitsma en Team Smit. Hier kwam overtuigend Team Feitsma als finalist naar voren. In de tweede halve finale werd er gezeild tussen Team Van Beek en Team Korpershoek, met Team Van Beek als tweede finalist. In de uiteindelijke finale is Team Feitsma door slim spel en tactische kunde dit jaar wederom als winnaar van de ‘BigLift|TU Delft ‘Slag om Delft’ naar voren gekomen.

Dankzij de uitdagende locatie middenin Delft en de fanatieke en kundige deelnemers blijft jaar in jaar uit deze dag vol wedstrijden een mooie demonstratie van het grensverleggend wedstrijdzeilen waar binnen en buiten Delft naar gestreefd wordt. Op naar volgend jaar!

Tekst: Thomas Hajonides
Foto: Hans Cheung

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: