Peak Sailing Nederlands kampioen Melges 24

Peak SailingPeak Sailing is een jong zeilteam dat in maart 2011 is ingestapt in de Melges 24 klasse. Het team bestaat uit (ex) Watersportverbond Talentploeg zeilers: Gerwin Jansen, Ben Koppelaar, Thijs Groot en Olivier Vink. In hun eerste jaar bereikten ze de nationale top en besloten ze er in 2012 een stap bovenop te doen.

Seizoen 2012
De boot was na de laatste wedstrijd van 2011 in Italië blijven staan en gestald bij OneSails in Verona. In de eerste maanden van 2012 zijn we 2 keer een week naar Scarlino gegaan om daar te kunnen trainen. De eerste week was het helaas ook winter in Italië, met lage temperaturen, veel wind en zelfs sneeuw. De tweede week was het beter weer en hebben we goed aan onze boathandling kunnen werken. We zeilden er alleen zonder begeleiding, maar met camera's en goede nabesprekingen hebben we veel kunnen leren.

In het wedstrijdseizoen zijn we nog 3 keer naar Italië gegaan voor een Volvo Cup. Het niveau in Italië is hoog en er verschijnen gemiddeld 30-40 aan de start. Hier hebben we vooral onze snelheid kunnen verbeteren en tactische dingen geleerd. De Nederlandse boten konden we goed voorblijven en nationaal wonnen we de SpringCup en North Sea Regatta.

WK in Torbole
Het WK was het piekmoment in het seizoen. Met 125 boten aan de start zou het een van de grootste wedstrijden worden in de Melges 24 historie. Verdeeld over 2 banen werd in totaal 6 dagen gevaren. In samenwerking met OneSails werd een speciale fok ontwikkeld en in de voorbereiding hebben we samen met de zeilmaker kunnen testen en lokale kennis opgedaan.

Met zoveel boten aan de start zou het belangrijk worden om constant voorin te varen. We hoefden geen eerste te worden, als we maar telkens in de buurt van de eerste 10 konden finishen. We hadden geen standaard Garda wind, maar een mix van alles tussen 8 en 22 knopen wat het extra lastig maakte.

De eerste dagen gingen heel erg goed. We lagen er telkens goed bij en als we een foutje maakten konden we dit weer rechtzetten. Na drie dagen stonden we 5e overall, boven onze verwachting. De laatste dagen zijn we helaas teruggezakt naar een 14e plek. De nieuwe fok was in ieder geval goed, want aan de wind gingen we als de brandweer. Vaak lagen we er bij de bovenboei nog goed bij, maar verloren we voordewind veel plekken. We misten hier duidelijk nog wat snelheid en ervaring in het tactische en strategische spelletje. Enigzins teleurgesteld gingen we weg uit Torbole, maar eenmaal thuis kwam het besef dat we de doelstelling (top 15) wel hadden gehaald. In 1,5 jaar tijd waren we in de buurt gekomen van de profteams met grote budgetten, ex Olympische zeilers en teams die al heel lang in de Melges 24 varen.

Na het WK hebben we het even rustig aan gedaan en het afgelopen seizoen geëvalueerd. In september zijn we Nederlands kampioen geworden en op dit moment zijn we vooral plannen aan het maken voor volgend jaar.

Doelen 2013
Voor 2013 hebben we de lat hoog gelegd: top 3 op het EK in Medemblik en een top 5 klassering op het WK in San Francisco. Met het EK in eigen land kunnen we ons optimaal voorbereiden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de plannen en het zoeken van sponsoren. We willen onze huidige sponsor (OneSails) en suppliers (Sperry TopSider en AquaShop Kampen) in ieder geval bedanken voor hun steun dit seizoen!

Hieronder een impressie van het seizoen 2012:

Tekst: Gerwin Jansen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: