Gemeten-land krijgt klappen tijdens de eerste Goofies Race

Goofies RaceWij weten niet wat de nep-Goofen de weergoden betaald hebben, maar toen wij zaterdagochtend na een lange rit in de plensregen om 10u15 eindelijk rond het schattige Nehalennia-tempeltje draaiden, hield de regen er zowaar mee op. Luttele uren later genoten de zeilers met volle teugen van een prachtig herfstzonnetje en dito zacht noordwestelijk briesje. De 28ste editie van de Goofies startten onder goed gesternte…

De grootste wijziging die in werking trad bij deze eerste wedstrijd, werd pas na de wedstrijd gesmaakt: in de yachtclub serveerde Kees zijn gekende versnaperingen in ‘happy hour’-stijl: gratis friet en bitterballen… ook de wedstrijduitslagen zullen vanaf nu een dik halfuurtje vroeger bekend zijn, zodat de gehaaste homo velicus (zeilers in mijn keuken-latijn) op zaterdagavond eens tijdig bij de vrouw aan de haard of het lekkere lief kan zijn. Of nog langer blijven doorzakken in de club natuurlijk.

Cowboy-start
Goofies Race

Voor deze eerste wedstrijd schotelden de Goofen ons een klassiek rondje plaat voor, met lusje in de Hammen en nog eentje onderweg. De starts waren al bij al redelijk te noemen, enkel in de grote ongemeten klasse wilden sommige cowboys er als in de Far West met het grof geschut tegenaan.

Het was dringen bij de boei, indringen, en… het deksel op de neus krijgen.

Gemeten-land krijgt klappen
Drie deelnemers in ORC-1, slechts 10 deelnemers in ORC 2-4, … het gaat blijkbaar niet goed in Gemeten-land. De A Boen (ORC 2-4) en de Belgische Lender (ORC-1) gaven meteen hun visitekaartje af.

In de kleine Ongemeten-klasse verschenen 11 deelnemers ten tonele. De winnaar van vorig jaar, de Contessa 32 'Lecas', staat op de kant op een nieuwe eigenaar te wachten, dus krijgen we dit jaar een andere eindwinnaar. De Jillz (J-24) legde beslag op de eerste plaats, voor de ZigZag 2 (Grand Surprise) en de Indeed (J-80). Het lijkt wel de Sportboten-klasse…

Meters winst
Met haar 27 deelnemers was de grote ongemeten klasse veruit de grootste. Aan de zeilgarderobes te zien, moet het voor de zeilmakers een druk zomerseizoen geweest zijn… gloednieuwe laminaat zeilen met carbon of technora versterkte vezels alom. Ook twee nieuwe (nu ja…) gezichten in het startveld: de X-99 Andiamo keert de ORC-wereld de rug toe en met zijn nieuwe Sigma 38 'Jedi' wil Christophe doen wat hij vorige jaren met de Lecas deed: winnen…

De nieuwe Sigma 38 'Jedi' (Ongemeten +10m)De nieuwe Sigma 38 'Jedi' (Ongemeten +10m)

Na de drukte bij de startboei (geen deel van het parcours, dus geen merkteken, dus indringstart op eigen risico) sjeesden de tenoren Karel MDHP, Snelle Vliet en Olympix naar de eerste ton. Via de Overloop van Zierikzee en de Roompot zochten de zeilers dan de H7, niet al te diep de Hammen in. Vandaar mocht het even onder spi naar de uitgang bij de R34, waar de genua’s weer op mochten. Het was van belang om de stroming juist in te schatten, daar lagen immers vele meters winst te wachten…

Na een kort lusje upwind mocht vanaf de groen-rode splitsingston de spi weer op, tot aan de SvC 11 bij de brug. Dan volgde het laatste stukje naar de finishlijn.

De Andiamo zette de snelste berekende tijd neer, gevolgd door de Elan 333 Famous Gull 2. De Jedi verraste vriend en tegenstanders door beslag te leggen op de derde plek.

Volgende afspraak op 3 november om 11 u voor de briefing van Goofy race nummer 2.

Discussieer mee: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1821-1ste-Goofies-Race-van-seizoen-2…

Foto's: Norbert Burkert

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: