Zal de Eurosaf Champions Sailing Cup het olympisch zeilen eenvoudiger maken voor het publiek?

Eurosaf Champions Sailing CupVorige week kondigde Eurosaf het zeilprogramma aan van een nieuwe serie van Europese regatta's, onder de naam Eurosaf Champions Sailing League. Na wijs beraad hebben ze vandaag besloten de serie te hernoemen naar Eurosaf Champions Sailing Cup. Kan niet simpeler denk ik zo, als je natuurlijk niet al te vaak verandert.

Het doel van de Eurosaf Champions Sailing Cup is om de best mogelijke competitie aan te bieden voor zowel de olympische als de paralympische klassen. De nieuwe wedstrijdserie zal gebaseerd zijn op reeds op zichzelf bestaande regatta's in Europa. Zo wordt op een makkelijke manier een hoog niveau van event en race management gecreëerd en gaan al die individuele wedstrijdorganisaties niet dwarsliggen.

Waarom niet één logo en merkidentiteit?
Waarom blijft de Delta Lloyd Regatta in Medemblik en al die andere zeilwedstrijden dan toch hun eigen naam behouden? Het lijkt mij makkelijker om het de 'Eurosaf Champions Sailing Cup in Medemblik' te noemen. Op die manier heb je maar één logo, website en merkidentiteit nodig. Doen ze ook bij de Extreme Sailing Series en America's Cup. Alles onder één noemer is efficiënter en goedkoper qua marketing. Je deelt de Ronde van Frankrijk toch op ook niet op per etappenaam?

Zijn er innovaties?
Om het racen begrijpelijker te maken uit een niet-zeilers perspectief wil de Eurosaf Champions Sailing Cup ook een paar nieuwe race formats introduceren (lees adopteren uit innovatieve klassen):

  • Kortere maar meer wedstrijden per dag (12-15 over vier dagen voor conventionele klassen en tot 20 voor de high performance disciplines)
  • Diegene die de finale race wint zal ook de gouden medaille winnen
  • De theatrale stijl gebruiken zoals we die reeds zouden kennen uit het wereldkampioenschap 49er
  • Toeschouwers op de wedstrijdbaan

'100-pointers'
Alle vijf participerende evenementen worden '100-pointers' in de ISAF World Sailing Ranking List.

De Eurosaf Champions Sailing Cup wedstrijddata zijn:

2013

Event 1
Fraglia Vela Riva
8th – 12th May
Riva del Garda - Italy

Event 2
Delta Lloyd Regatta
21st – 25th May
Medemblik – The Netherlands

Event 3
Sail for Gold
8th – 12th June
Weymouth & Portland
United Kingdom

Event 4
Kieler Woche
22nd – 26th June
Kiel - Germany

2014

Event 1
Fraglia Vela Riva
7th – 11th May
Riva del Garda - Italy

Event 2
Delta Lloyd Regatta
20th – 24th May
Medemblik – The Netherlands

Event 3
Sail for Gold
7th – 12th June
Weymouth & Portland
United Kingdom

Event 4
Kieler Woche
21st – 25th June
Kiel - Germany

www.eurosaf.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: