Vrouwen, vrouwenteams en zeilen

Vrouwen zeilenDe volgende editie van de Volvo Ocean Race die in 2014 van start gaat zal een volledig vrouwenteam kennen. Zonder met een ongeziene ijver spijkers op laag water te willen zoeken maar vooral om het debat even publiekelijk aan te zwengelen, is dat “willen winnen met een vrouwenteam” nog wel van deze tijd?

Neem nu bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk daar zie je toch ook geen vrouwelijke deelnemers meedingen met de mannelijke renners? In het voetbal strijden vrouwen toch ook niet tegen mannen voor de UEFA cup? Een achtergrondfiguur als ik vraagt zich dan, in het aanschijn van de midlifecrisis, af: “moeten we hier opnieuw doorheen? Gaat het hier niet om dom, compleet achterhaald feminisme?”

Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben een sterke voorstander van gemengde teams. Vrouwen kunnen een eventuele meerwaarde betekenen, vooral tijdens offshore wedstrijden als ze in de keuken staan om broodjes door te geven.

Neen, serieus, het kan ook anders in de zeilsport. Een sluitend voorbeeld zien we in de Laser klasse daar wordt met gelijke wapens gestreden; vrouw tegen vrouw, zelfs de klasse werd aangepast. Laser Radial met kleiner zeil (vrouwen) ten opzichte van Laser Standard met een groter zeil (mannen). Ik hoor daar niemand klagen.

Verder heb ik, moet ik eerlijk zeggen, een absolute bewondering voor Samantha Davies (Vendée Globe, Savéol). Zij gaat echter geen strijd aan tegen mannen, Zij gaat de strijd aan tegen zichzelf.

Samantha Davies: “… I want to do better by my standards…”

Samantha Davies met haar Savéol IMOCA 60Samantha Davies met haar Savéol IMOCA 60

Winst verhoogt de testosteronspiegel
Laat ik mij, voor ik langs alle kanten aangevallen word door vrouwspersonen die mij om deze uitspraken hartstochtelijk verachten, een beetje nader verklaren. Bij mannen verhoogt winst de testosteronspiegel, waardoor ze er een kick van krijgen. Bij vrouwen blijft die bij winnen en verliezen gelijk.

Samantha Davies: “I don’t have the pressure that pretty much every one of the boats I’ve stated (who are favourites) has. I don’t have the pressure of huge expectations, of winning or getting on the podium, which is quite nice.”

Mannen houden meer van wedstrijden
Omdat vrouwen nu eenmaal minder testosteron hebben zijn ze onzekerder dan mannen. Door dat lagere zelfbeeld betrekken vrouwen een verlies op zichzelf, terwijl mannen het als pech zien. Mannen houden meer van wedstrijden en zijn er nu eenmaal beter in dan vrouwen.

“Zo kennen we haar niet…” hoor ik reeds kennissen die ik niet ken fluisteren. Laat ik het zo stellen, het geval wil dat ik, wegens een kwalijke moederbinding in mijn kindertijd, niet de meest consequente mens op aarde ben. Ik krijg geen fysieke kick van winnen, maar hou er ook niet van om te verliezen. Ik ben als het ware meer gericht op de euh, horizontale relatie: samenwerken, binden, aardig gevonden worden. Dat vind ik fijn, veel fijner dan het beter zijn dan een ander. Dat heeft ook zijn voordelen, het houdt namelijk de sfeer prettig. Niet onbelangrijk aan boord heb ik onlangs proefondervindelijk kunnen vaststellen bij gebrek aan.

Hoe kan je als vrouwenteam dan wel presteren?
Allemaal goed en wel zullen mijn vrouwelijke collega’s zeilfanaten zeggen maar wat als je als vrouwenteam toch een beetje wil gaan presteren?

Ambitie gedijt vooral daar waar er genoeg mogelijkheden zijn. Dus meisjes, niet getreurd! Neem (een) zeiler(s) (M/ met talent) mee. En euh, off the record, als je die mannelijke winning hotshots per se aan boord wil houden, investeer dan niet in een Grand Soleil met pret-handycap of in carbon zeilen van Quantum, Elvstrøm of UK sails maar ga voor een push-up en een getailleerde Musto MPX (zwart, dat verslankt).

Bron: http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/winnen-dat-is-meer-iets-…
Bron: http://www.vendeeglobe.org/en/news/article/2523/sam-davies-and-the-vall…

En dit naar aanleiding van de nationale vrouwendag in Belgenland, salut!

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: