Double handed klasse krijgt aangepaste baan tijdens IJspegel Race

IJspegel RaceDe zon schijnt als we in Scheveningen arriveren. De vlaggen wapperen . Het is de elfde van de elfde en in Maastricht beginnen de eerste festiviteiten voor het carnaval. Op zee staat er een lichte deining. We gaan de noord in en 2 mijl noord van de haveningang gaat het anker erin. Scheveningen ligt in de morgenzon en haar contouren steken donker af tegen het licht van de zon.

Voor de Dualhanded klasse hebben we een nieuwe startvlag geïntroduceerd, de Viktor. In principe starten Uniform en Viktor tegelijk, maar het geeft de wedstrijdleider de mogelijk beide klassen op te splitsen. Daarnaast kunnen we met de Whisky vlag aangeven dat de Dualhanded klasse een ronde minder gaat varen dan de Uniform. De Whisky wordt dan onder de Viktor gehesen.

De wind gaat heen en weer tussen 180 en 220 graden. Tenslotte komt de bovenboei op 195 graden, afstand 1,0 nm en gaan de eerste boten om 11.30 uur van start. Het is 4 dagen voor spring en Gerrie had op de Albatros op zaterdag wel 3 knopen stroom gemeten. Dat gaat wat betekenen, want vooral rond het middaguur zullen we met veel stroom te maken hebben. De wind is gemiddeld 10.9 knopen en wordt op Medium gehouden.

Bij de Tangoklasse is de Triple P het eerste weg. In de staart zitten Marlijn, Joule en Esxcape. Bij de start van de Uniformklasse en Dualhanded zijn Blondie en Addixion de koplopers en sluiten Jutter en Miles de gelederen.

IJspegel Trophy

De zon schijnt, de zee licht op en Antares en Ran zijn met elkaar aan het sparren. Tenslotte moet de Ran achter langs en kiest meer voor de kust. Veel schepen zijn haar al voor gegaan. De stroom neemt toe en wordt het kruisrak steeds zwaarder.

De eersten van de Tangoklasse melden zich bij de bovenboei. Taxation heeft als eerste zijn spi omhoog, gevolgd door Visione en Triple P. Moshulu zit niet onverdienstelijk op een 4de plek.

Bij de benedenboei zien we de stroom genadeloos toeslaan. Velen varen te ver door en moeten aan de wind naar de benedenton. Dan proberen de boei goed te ronden en wederom beuken tegen stroom en wind naar de boventon.

Visione geeft bij de benedenboei teveel ruimte en Triple P schiet er tussendoor. Ook de Nitro laat zich misleiden door de stroom en komt niet mooi langs de boei, Roaring X heeft daar voordeel van en krijgt een aantal meters voorsprong. Ook de Windveer gaat iets te ver. In de staart van het veld vaart de Esxcape echter keurig naar beneden en zien we haar de boei volgens het boekje ronden.

Bij de Uniformklasse komt Scheveningse Blondie als eerste naar beneden. Gevolgd door de Addixion uit IJmuiden. Rebellion, dualhanded, heeft zich voor in het veld van Uniformklasse genesteld. Ze overzeilen met hun blauwe spi de benedenboei en proberen aan de wind nog bij de boei te komen. Helaas gaat er dan van alles mis en drijven met hun spi half gestreken richting Katwijk. Jammer van hun prachtige positie. De wind neemt wat toe. Elk half uur kijken we even op de windmeter naar de gemiddelde wind. Deze is van 12 naar 13 knopen opgelopen.

Double HandedDouble Handed

Ondertussen is de stroom op volle sterkte. Harpoen passeert de benedenton op 12.26 uur. Triple P is dan al aan finishen, samen met Taxation en Visione. En ook Miles moet dan nog een heel rondje varen voor zij mag gaan finishen. Tenslotte finisht iedereen en is in de uitslag in zowel ORC 1 als IRC Taxation nummer 1. In de ORC 2 groep wint de Blondie. Rebellion gaat voorop in de Dualhandedklasse.

In de tweede race neemt de wind toe en wordt de stroom wat minder. De rode vlag wordt gehesen voor het gebruik van een oranje bovenboei en zo ligt deze op 210 graden op een afstand van 0,9 nm. Bij de start van de Tangoklasse gaat Nitro te vroeg en komt terug, Overige klassen starten mooi weg. De wind gaat in het begin van de race gemiddeld over de 14 knopen en wordt M vervangen voor H.

De benedenton blijft verassend. In de voorhoede van Tangoklasse zien we Visione en Next te ver om de boei gaan. Ook Happy en Blondie lijken eerst naar Katwijk te willen ipv zo snel mogelijk naar de bovenboei. Addixion geeft een staaltje achteruit zeilen met de spi weg. Het loopt allemaal goed af en na enige strubbelingen gaan zij ook weer naar de bovenboei. De Dualhanded klasse is gestart voor 1 ronde en Rebellion komt als eerste over de lijn, met de Ran niet zo ver achter zich. Miles wil echter waar voor zijn inschrijfgeld en begint aan een tweede ronde. Hij wordt na enige tijd door de boeienjongens teruggehaald.

Op zee komen wat schuimkopjes. Langs Europoort zien we een buitje voorbijgaan. De zon blijft schijnen en de finish vindt plaats vanaf de voorplecht van de Albatros zodat het comité alles goed kan overzien.
Zo zien we Triple P winnen in ORC 1, Griel in IRC, Antares bij ORC2 en Rebellion in de Dualhanded.

De wind is wat aangewakkerd en gaat in vlagen over de 20 knopen. Gemiddeld zitten we op 16,9 knopen.

Aan de wal staan in het clubhuis al lekkere hapjes klaar en is het er aangenaam warm. Bij de prijsuitreiking is overall winnaar in de ORC 1 klasse de Triple P, in IRC de Taxation, ORC 2 wint de Blondie overall en Dualhanded is heer en meester de Rebellion.
Een mooie dag in Scheveningen zit er weer op.

Zie ook op het ClubRacer Zeilforum voor verslagen, foto's en video door de deelnemers gemaakt: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1838-IJspegel-2012-2013-Teamverslage…

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: