Vendée Globe: een eerste update na 48 uur

Een eerste update na 48 uur? Wat valt er dan al te beleven in een wedstrijdvloot die in kalme omstandigheden zaterdag om 13u02 werd weggeschoten? Wel, al aardig wat. Immers, na 48 uur wedstrijd waren ze nog met... 18!

Je houdt het bijna niet voor mogelijk. Na maanden voorbereiding en aardig wat geïnvesteerde euro's is het dan eindelijk zover. Je start aan dé zeilwedstrijd die meest tot de verbeelding spreekt en 20 minuten voor de startprocedure knalt er een RIB tegen je dure nog blinkende zeilbolide aan. Een gat in de romp en, terug de haven in is het gevolg. Dit verhaal is getekend, Bertrand de Broc op Votre Nom Autour Du Monde. Ondertussen is de onfortuinlijke Fransman al terug onderweg. En wie weet, Michel Desjoyeaux heeft in dergelijke omstandigheden de vorige editie op zijn naam weten schrijven.

Veel beter verging het Marc Guillemot. Hij stuurde zijn Safran perfect op tijd over de startlijn, in tegenstelling tot Banque Populaire, PRB, Macif, Groupe Bel en Energa, die te vroeg aan hun wereldomzeiling begonnen en werden teruggeroepen door het Race Comitee.

Maar oh ironie, na amper 4 uur wedstrijd hoort Guillemot een luide knal en ziet hij zijn snelheid en stabiliteit ernstig verminderen. Toch maar terug richting Les Sables, de enige haven die je mag aanlopen bij averij om dan eventueel alsnog te herstarten. Maar daar luidt het keiharde verdict "gebroken kiel, einde wedstrijd". Een verweesde Marc Guillemot staat met tranen in de ogen de pers te woord vanop zijn gehavende racemonster.

Safran nog met intacte kielSafran nog met intacte kiel

Wat kan er dan nog fout gaan in perfect zeilweer. Ah wel, de vloot moet de eerste dagen doorheen één van de drukst bevaren scheepsroutes. En je raadt het al... een vissersboot heeft een deelnemer overvaren. Gelukkig alleen maar heel veel averij aan de boot, Group Bel, en gelukkig een ongedeerde, maar doodgeschrokken schipper Kito de Pavant. Hij kan wel nog op eigen kracht koers zetten naar het Portugese Cascais, maar ook voor de sympathieke Fransman is het game over.

Verder niet al te veel nieuws te rapen na 48 uur. De derde dag is een dag van tactische beslissingen. François Gabart op Macif, Vincent Riou op PRB en Armel Le Cléac'h op Banque Populaire (juist, ze waren alle drie te vroeg over de startlijn en lijken dus hun zinnen te hebben gezet op deze wedstrijd) zijn de huidige top drie. Je kan de ganse vloot virtueel hier volgen. Op naar de doldrums...

Foto's: © François van Malleghem/dppi/Safran en Jean-Marie Liot/dppi/Macif

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: