Vendée Globe: alweer een aanvaring met een vissersboot

Een kopgroep van 3, onder leiding van François Gabart, is het eiland Madeira gepasseerd en sjeest full speed richting evenaar, achternagezeten door een volgend peloton van 6. In de staart van de vloot was er alweer een aanvaring met een vissersboot. Toen waren ze nog met 17...?

Rond 3 uur in de nacht van dinsdag op woensdag, heeft Louis Burton op Bureau Vallée een aanvaring gehad met een vissersboot. Hierbij is het bakboord bakstag ernstig beschadigd geraakt. De Franse schipper zat in het beschutte deel van de kuip op wacht, radar en AIS werkten normaal. Het zicht was echter zeer slecht toen Burton plots een krak hoorde achteraan Bureau Vallée. Toen hij achterop keek zag hij nog net een vissersboot langsvaren.

Louis Burton vaart nu met de zeilen over bakboord, terug richting les Sables d'Olonne om de nodige reparatiewerken te kunnen uitvoeren én om hopelijk op tijd terug te kunnen vertrekken. Hij moet uiterlijk 20 november 13u02 terug gestart zijn of het Vendée Globe avontuur is ook voor hem voorbij nog voor het echt was begonnen.

De posities
Met nog zowat 23'000 zeemijlen (!) voor de boeg, leidt François Gabart op Macif nog steeds de vloot, nu op 60 zeemijlen gevolgd door Bernard Stamm op Cheminées Poujoulat en op 63 zeemijlen door Armel Le Cléac'h op Banque Populaire. Dan volgt een achtervolgende groep onder leiding van Vincent Riou op PRB, die een tactische slag naar het westen heeft gemaakt. Hij telt 135 zeemijlen achterstand op de leider. Jean Le Cam sluit dit groepje van 6 met 175 zeemijlen achterstand op de teller. De Pool Gutkowski (ik bespaar u de voornaam) is hekkensluiter op reeds 630 zeemijlen van de leider.

U kan nog steeds de wedstrijd virtueel hier volgen.

Beelden Vendée Globe TV - Daily Motion
Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: