Pim's Cup: De revanche van de halftonners…

Pim's Cup GenvalEen aangenaam herfstzonnetje priemde door het beukenbladerdak toen we de parking van de yachtclub van Genval opreden. De banners en vlaggen van de Half Ton Class gaven duidelijk aan dat halfton-bemanningen hier verwacht werden, aan het feeërieke meer van Genval. De natuur had de hele omgeving in prachtige herfstkleuren getooid. Een mooier kader konden we ons niet toewensen voor onze jaarlijkse ‘vergadering’.

Facebook
Wat is er leuker dan gezellig buiten op het terras, snoeten in het zonnetje, koffie bij de hand, verwarmd door een knisperend houtvuur, te wachten totdat ook de Ieren van ‘King One’ aankwamen? Meer dan 40 mensen waren afgekomen na de aankondiging van de vergadering op onze Facebook-pagina.

Tijdens het eerste ietwat officiëlere deel van de dag overliepen we ons voorbije zeilseizoen, lichtten we de veranderingen in de IRC-rating toe, en kregen we allerhande interessante nieuwtjes te horen uit de klasse: nieuwe bemanningen, nieuwe oude boten die terug in de vaart komen, …

Ook de organisatoren van de volgende Half Ton Classics Cup waren er. Ze gaven de aandachtige toeschouwers een uitgebreide uiteenzetting over hét evenement dat in augustus 2013 heel Boulogne-sur-Mer op zijn kop gaat zetten. Er komt zelfs een heus sponsor-annex-zeilersdorp…

Chocolademousse
En omdat de vloot halftonners in 2014 naar Le Crouesty trekt voor de 6de Half Ton Classics Cup, kregen de zeilers in Genval al een knappe fotoreeks te zien, kwestie van tijdig te weten waar er gezeild wordt, waar we terecht kunnen voor logies, waar de bar in de yachtclub staat, …

Rond de middag, na de laatste vraag uit het publiek, gingen we op ons elan door: na het gesmaakte Pimm’s-aperitief (in Engeland waren het toch grotere glazen…) schoven we aan de feestdis voor een overheerlijke barbecue, afgerond met een hemelse chocolademousse.

De revanche
Deze was nog maar amper verteerd toen de uitbater van de yachtclub ons uitnodigde om de zeillaarzen aan te trekken voor het namiddag-gebeuren: een viertal 420’s lagen op ons te wachten voor een paar wedstrijdjes waarin de bemanningen die een ongelukkig seizoen achter de rug hadden, zich nog enigszins konden revancheren en toch eens een goed resultaat neerzetten.

Na twee kwalificatiereeksen mochten de vier beste teams het tegen mekaar opnemen in de finale, een eenvoudige driehoeksbaan. Tijdens deze ultieme race zagen we ondermeer de indianen van Red Cloud een even onschuldig als onverwacht bad nemen en de zeilers van A+ boot die zich stiekem een weg door de windstiltes peddelden met sluiks meegegritste houten planken. Er werd gestreden met het mes tussen de tanden, en op het einde hield de Waverider-boot (met Alain-the-young en Jacques) nog net enkele centimeters over om de snaken van de Alf (Jeremy en Timothée) naar de tweede plaats te verwijzen.

De revanche was genomen, maar gelukkig was er nog voldoende hout over om het vuur in het knusse clubhouse brandend te houden… Bij een lekker glas werden de wedstrijden van het voorbije seizoen dan ook nog eens dunnetjes overgedaan…

Het was een erg leuke zondag, die we zeker gaan herhalen.

www.halftonclasseurope.net
www.facebook.com/pages/Halfton-Class-Europe/212229002121613

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: