Deelnemers Grevelingencup winterserie beleven zomerse november wedstrijden

GrevelingencupAfgelopen zondag was het weer zover. Na een maand zonder wedstrijd was het weer tijd voor alle zeilers om het water op te gaan en de winterserie van de Grevelingencup voort te zetten. Na een week lang mist en vraagtekens bij wat de zondag zou bieden, toonde de 18de van november zich als een heuse voorjaarsdag.

Na het palaver, waarin ook deze keer weer menig prijs verdraaid werd aan het ´rad van fortuin´, verlaten de deelnemende schepen Marina Port Zelande in een ware stoet, om na de havenmond op te splitsen naar de verschillende startvelden. Op het water vlak voor de haven startten de Toer en Toer-S klassen om te beginnen aan het parcours over het Grevelingenmeer, de ORC en eenheidsklassen varen een stukje door langs het eiland de Ossehoek, om tussen de eilanden Hompelvoet en Dwars in Den Weg hun up-en-down banen te varen.

De wedstrijden toonden zich een strijd van wilskracht en focus. Stilzitten en wind zoeken. Wie net dat kleine vlaagje wist op te pakken kon zomaar als eerste bij de volgende boeironding zijn. Dit resulteerde regelmatig in interessante tactische manoeuvres, die soms fantastisch uitpakten, maar soms ook –met een lading pech- meteen betekende dat je de spiegels van je tegenstander kon bewonderen en achteraan de vloot voer.
Door de onvoorspelbare wind hebben zich in de uitslagen een aantal goed kunnen profileren, maar ook meerdere bekende namen hebben de verwachtingen kunnen waarmaken.

In de ORC klasse, waarin wederom twee groepen gestart zijn, bleek in groep 1 de J-111 Xcentric Ripper van J van der Starre & R Verhoef heer en meester, door drie keer ‘een paaltje’ te varen winnen zij de dag en nemen ze de leiding in het klassement. De runnerup in deze klasse is QUANTUM RACING.

In ORC groep 2 heeft de NEXT BEST van J. Dulfer haar kwaliteiten laten zien in de strijd met de koploper A Boen, en in de dag uitslag bovenaan te eindigen. De strijd is hevig en de volgende wedstrijden zullen doorslag moeten geven in dit klassement.

Grevelingencup

In de eenheid klasse startten wederom de J/80 en de First 31.7. Veel dezelfde boten, allemaal ongeveer even snel; dat betekend veel drukte en situaties aan de boeien, die over het algemeen door de zeilers onderling opgelost worden.

In de Toer klasse zijn de schepen opgedeeld in 3 verschillende velden. In de Toer 1 toonde de Bob Vivant van B. Kamps haar kracht in ligt weer door met gecorrigeerd 14 minuten voorsprong te finishen. In de Toer 2 is het verschil iets kleiner, maar toch staat de Nice2Have van Jean Luteijn comfortabel boven haar achtervolgers met 7 minuten verschil. In de toer 3 ligt het weer wat dichter op elkaar, hier finishte de Singga Matta met 5 minuten gecorrigeerde voorsprong op de Swing NC 815.

Ten slotte in de Toer-S klasse, ook hier zijn drie velden gestart. In de Toer-S1 ligt de top erg dicht op elkaar, in deze race wist de JUNIQUE met een krappe twee minuten de voorsprong in de wedstrijd te behouden en de strijdlust van de achtervolger, de Just Us achter te houden. In de Toer-S2 wist de Effenie van Harold Paagman zich goed te profileren met een voorsprong van 6 minuten. In de Toer-S3 wist de Elan 210 wne-yachting van Ed van der Steene van de wind te profiteren, en de Marie van de troon te stoten.

Zo is er in elke klasse een nieuwe wedstrijd toegevoegd aan de serie. Maar na twee wedstrijden is nog niets beslecht en besloten, 16 december wordt de volgende wedstrijd uit de Grevelingencup winterserie van 2012-2013 gevaren vanuit Marina Port Zelande.

Volledige uitslagen, tussenstanden en meer foto´s via www.grevelingencup.nl

Tekst: Wouter Kop
Foto's: Dick van der Veer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: