Keuze meetsysteem blijft moeilijk vraagstuk in Nederland

IRC vs ORCTijdens de jaarlijkse meetbriefhouders vergadering van de Noordzeeclub heeft men beslist om weer twee regionale ORC kampioenschappen te houden.  Het kampioenschap zuid tijdens de Deltaweek en kampioenschap noord tijdens de Flevorace. Onmiddellijk kwam er reactie uit het publiek: kan er ook een nationaal kampioenschap ORC gezeild worden? Neen, besloot de Noordzeeclub, want er kan maar één zeezeilkampioenschap zijn en die moet in IRC. Hebben ORC zeilers dan een lager niveau dan de IRC klasse vroegen wij ons af? En zo ja, hoe is dit dan zo gekomen?

De Noordzeeclub is de mening toegedaan dat ORC de instapklasse is voor kajuitzeilers uit de SW-klasse (lees ongemeten) en daarom kunnen ORC boten beter niet op zee zeilen want dat schrikt SW zeilers af. Leuk gedacht maar zien de ORC zeilers dit ook zo? Volgens ons werkt zo’n overgangsklasse niet. Zeilers trekken een IRC, ORC of ongemeten jasje aan naargelang het hen uitkomt en dit schept alleen maar verwarring, afgunst en ongenoegen.

Ook de oproep naar één meetsysteem blijft in de discussie niet ongehoord. Wij vinden dat er zoiets bestaat als wisdom of the crowds en hoewel we vermoeden dat het met die wijsheid nogal meevalt zijn wij toch bereid aan te nemen dat de Nederlandse zeilers gelijk hebben. Wordt het niet zoetjesaan tijd dat de Noordzeeclub haar beslissingen toetst aan de realiteit en kiest voor één duidelijk meetsysteem? Eén voor wedstrijdzeilers en één voor toerzeilers.

Welk meetsysteem voor de wedstrijdzeiler?
Welke van de twee gaan we dan kiezen? IRC of ORC? De hele discussie doet ons denken aan het Video2000 versus het VHS videosysteem in Nederland. Het één was technisch superieur en het ander had de porno-industrie mee. Wij hoeven jullie niet te vertellen wie er gewonnen heeft zeker? Nu goed, welk systeem er uiteindelijk gekozen wordt laat ons eigenlijk Siberisch koud. Wij willen enkel op een leuke en makkelijke manier kunnen wedstrijdzeilen, ook in onze buurlanden.

Online discussie en reacties
Uit twee online discussies op Linkedin en op het (het moest er toch ooit van komen) NZC forum komt de traditionele ORC versus IRC kritiek weer boven water. Om de discussie niet al te zeer te versnipperen plaatsen we hier enkele citaten.

Harry Amsterdam:
”en daarom vaar ik lekker Regenboog. geen ge-oh over handicaps want daar komen de "geleerden" toch niet uit of liever gezegd ze willen er niet uit komen want er spelen allemaal belangen! ”

Henk Zomer:
”Ik zou graag zien dat er in nederland 1 handicap systeem wordt gehanteerd. We hebben al kleine wedstrijd velden. En met 2 systemen worden ze nog kleiner.”

Robert Jockin:
”Vorige week werd ook bekend dat de onderhandelingen tussen ORC en de RORC om naar een One Rule te komen voorlopig zijn gestopt. Helaas, want 1 handicapsysteem is wat we allemaal willen. Zolang er in Noord-Nederland echter geen IRC-wedstrijden worden gevaren moet het nog maar even zo. ”

Chris Schram:
”Duitsland is ORC, maar het is zeker niet een top zeilwedstrijd land zoals Engeland, Frankrijk, of Nederland -- alle met sterk IRC velden. Wij zullen verder gaan met RORC wedstrijden en shorthanded, dus wij moet (en vind liever) onder IRC te deelnemen. Andere factor is IRC en niet ORC heeft meer interesse en aandacht van wedstrijdjacht ontwerpers, zoals Corby, Ker, Farr, Joubert/Nivelt, en Valer. Fastnet Transquadra, Middle Sea Race en andere klassiek zeewedstrijden blijven IRC, en ORC is meest bekent voor 'World' championships met beperkt deelnemen vanuit verder dan de regatta gebied. ”

Hein van Schaik:
”De belangstelling van de ontwerpers voor IRC kan je ook negatief uitleggen. Omdat IRC geen open en eerlijk systeem is is het mogelijk IRC geoptimaliseerde boot te ontwerpen. Alleen al dat fijt betekent voor mij dat IRC als eerlijk handicapsysteem niet deugt.”

Reijer Blankvoort:
”In de vergadering van de NZC vond ik de reactie vanuit het bestuur erg kort door de bocht dat er geen plaats zou zijn voor Nederlands kampioenschap ORC. Ook de onderbouwing klopt naar mijn gevoel niet. Maar de discussie is weg als we ORC1,2 laten voor wat het is, niet meer ondersteunen en in dit segment met het mindere meetsysteem van IRC gaan varen. Dan vallen de verminderde inkomsten voor het watersportverbond ook beter te overzien.”

Oproep aan de Noordzeeclub
Leer alstublieft uit het verleden en kies voor de aanpak met de meeste toekomst. Sommige startvelden zijn op sterven na dood. Wij snappen niet goed wat jullie tegenhoudt. Waarom blijft dit euvel zo lang aanslepen? Een onmiddellijke interventie die besluit om door te gaan met één meetsysteem (één voor wedstrijdzeilers en één voor toerzeilers) is dringend nodig. En tussen ons gezegd en gezwegen, een belangeloos bestuur zou ook al helpen.

Voor al uw reacties van lange adem verwijzen wij u graag door naar onze toegewijde forum discussie: ORC en/of IRC in Nederland?

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: