Vendée Globe: vloot nadert Roaring Forties

De Vendée Globe vloot, of beter wat daar na 18 dagen wedstrijd van over blijft, nadert kaap de Goede Hoop. Binnen een drietal dagen begint de Mount Everest van het zeilen pas echt. Dan zullen de koplopers het eerste checkpoint of ice gate passeren, gelegen net ten zuiden van de Roaring Fourties.

Deze eerste gate is notabene 1 graad naar het noorden en 7 graden naar het oosten verplaatst, omwille van ronddrijvend wrakijs. Deze grote stukken afgebroken Antarctisch ijs drijven vaak net onder het wateroppervlak en vormen een echt mijnenveld voor de Open 60's. De verplichte passages aan de ice gates verhinderen de deelnemers resoluut om een extreem zuidelijke en dus heel gevaarlijke koers te kiezen.

Kopgroep van 8
De kopgroep bestaat ondertussen uit 8 boten. Leider is nog steeds Armel Le Cléac'h op Banque Populaire. Dik 425 zeemijlen verder sluit Dominique Wavre op Mirabaud de kopgroep. Deze 8 leiders varen allemaal rond de 30° zuiderbreedte. Alleen heeft Le Cléac'h voor de meest oostelijke route, dichtst tegen de theoretisch kortste weg, gekozen. Meteen ook dichtst tegen de kern van het hoog van Sainte-Hélène met kans op heel weinig wind. Wavre zit zowat 550 zeemijlen meer naar het westen met meer wind en meer bootsnelheid. Afwachten wie de beste tactische keuze heeft gemaakt.

Nog 2 opgaves
De vloot is ondertussen alweer wat kleiner geworden. Woensdag 21 november gooide Gutek Gutkowski op Energa de handdoek. Ernstige elektronische problemen, waaronder een falende auto-pilot, noopten de Poolse schipper tot opgave. Toen waren ze nog met 14 in koers. Drie dagen later, zaterdag om 7 uur 's ochtends, had Vincent Riou op PRB een aanvaring met een grote metalen boei. Een scheur van ruim een meter in de romp aan stuurboordzijde boven de waterlijn én een zwaar gehavende outrigger was het gevolg. Eerst dacht de Franse schipper én één van de topfavorieten op de eindzege aan een herstelling op zee, maar vooral de outrigger bleek onherstelbaar. Exit Riou, hij is met zijn gehavende PRB ondertussen gearriveerd in Salvador de Bahia, Brazilië. Ze zijn dus nog met 13 in de race.

Eentje speelt er echter een heel klein beetje vals, en vaart niet echt solo rond. Alessandro Di Benedetto op Team Plastique heeft een co-piloot gevonden... Als hekkensluiter op ruim 1200 zeemijlen van de leider is het hem gegund.

Volg virtueel de wedstrijd hier.

Foto: © Armel Le Cléac'h/Banque Populaire
Video's: © DailyMotion/Vendée Globe

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: