Weerbericht Goofies Race november 2012

Weerbericht Goofies RaceDe met veel tamtam in de media aangekondigde zware winterprik blijkt uit te blijven. Nu met een vrij krachtige noordwestelijke wind en maxima rond 5 à 6°C mag je rekenen op een gevoelstemperatuur van -4°C. Dit in combinatie met buien, die mogelijk een winters karakter kunnen krijgen, mag er naar bescheiden mening toch wel gesproken worden van een echte winterwedstrijd nu zaterdag 1 december!

Algemene synoptische situatie
Tussen een Atlantisch hoog en een uitgestrekt lagedrukgebied boven West-Europa , wordt via een noordelijke stroming vrij koude, polaire lucht aangevoerd. Deze onstabiele lucht trekt over het relatief warme Noordzeewater (strandwater bedraagt 8 à 9°C) waardoor buien tot ontwikkeling komen. Zaterdagmiddag trekt een trog, met bijhorende occlusie, van west naar oost over onze kust.

Weerbeeld
Zaterdag start met veel bewolking maar tijdelijk komen er meer opklaringen. Na de middag wordt het zwaarbewolkt met buien die geleidelijk een winters karakter kunnen krijgen.

Zichtbaarheid
Goed zicht, behalve tijdens de buien.

Temperatuur
Minima rond 4°C en maxima rond 5 à 6°C.

Windverwachting
De wind krimpt aan de voorzijde van de occlusie van WNW naar NW en neemt tijdelijk wat in kracht af. Na de passage van de occlusie ruimt de wind terug naar NW en wakkert opnieuw aan.
(Lokale tijd = UTC +1)

06 utc: NW 18-22 kt.
09 utc: WNW 15-20 kt.
12 utc : WNW 12-18 kt.
15 utc : WNW 17-21 kt.
18 utc : NW 22-27 kt.

Rukwinden: eerst 50 km/u later toenemend tot 65 km/u.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: