Joie de Vivre van Laura Vroon domineert Benelux kampioenschap J/80

J-80 Joie de VivreHet open Benelux kampioenschap J/80 is met pure klasse en afgemeten gewonnen door Joie de Vivre van Laura Vroon. 7 wedstrijden, 7 eerste plaatsen, een ongekende reeks. Na jarenlang de Grevelingencup winterserie gedomineerd te hebben, heeft de Joie de Vivre nu voor het eerst, terecht en overtuigend het OBK gewonnen en de wimpel van het watersportverbond mogen ontvangen.

Het OBK was een prachtig strijdveld met harde tot stormachtige wind, perfecte banen, een goede organisatie , sportiviteit en fair play en een zeer competitief niveau van de rest van het veld. De deelnemers spraken van het beste OBK tot heden toe. De jury heeft geen enkel protest hoeven te behandelen. Alles werd op het water afgehandeld door middel van strafrondjes. De fair play award ging naar Elfje van Henk Everwijn, die zich na een bakboord stuurboord situatie bij de finish waarin deze wel moesten maar zich niet konden uitwijken, zich terugtrok zonder het op een protest aan te laten komen. De eerste wedstrijden kon de Elfje niet starten wegens averij aan het voorstag dus aftrekwedstrijden hadden ze niet meer.

De toegepaste fair play is des te opmerkelijk gegeven de compactheid van het veld. Een enkele fout kostte direct vele plaatsen, tactische situaties waren de norm en dus waren de regels het verschil tussen plaats 2 en 6. Dit gold dus niet voor de Joie de Vivre, haar plaats 1 was serene zonder uitdager. Joie nam elke race vanaf de start de leiding. Voer snel en vooral hoog, vlaag of geen vlaag. Super boothandeling en sublieme trim, bracht de Joie ieder keer als eerste op de bovenboei. Waarna de voorsprong gestaag werd uitgebouwd en het voordeel van de eerste plaats met stalen zenuwen werd verzilverd. Het leverde ze goud op.

De stelling dat dit het beste OBK ooit was, is dus terecht. Ook Juul van Bernard Holsboer, die de eerste dag in de stormachtige wind met pieken tot 32 knopen wat averij aan de zeilen opliep deelde deze mening. Ondanks deze tegenvaller wisten ze nog een knappe prestatie op de tweede dag neer te zetten en derde te worden. Deze dag waaide het wat minder. De prestatie van Juul, was wat spijtelijk voor de Njoy van Coen van Veen, die in een vorm van een matchrace tegen titelverdediger Jalapeno van Erik Scheeren voer om de tweede plaats. Na de eerste dag stond de Joie de Vivre al ongenaakbaar aan kop. Jalapeno tweede op de hielen gevolgd door Njoy en vlak daarachter weer de Mentaquilibrium van Christopher Savoy.

De Menta onttrok zich van de matchrace van Njoy en Japaleno waardoor de sluwe en sterk teruggekomen Juul ongemerkt in het klassement naar de derde plaats steeg.

Al met al, een waanzinnig weekeinde. Wegens internationale werkverplichtingen deed een aantal boten niet mee, hetgeen jammer was. Dit was een niet te missen evenement. Niet qua zeilen, niet qua fairplay en niet qua sfeer (het werd zaterdagavond stiekem best laat en heel gezellig). Rooky of the Year was Eric Hogervorst met de Quick & Dirty, die een opmerkelijke verhoging van zijn boatspeed tentoon spreidde. Dat belooft nog wat.

1 Joie de vivre
2 Jalapeno
3 Juul
4 nJoy
5 Mentaquilibrium
6 Jacare
7 Elfje
8 quick & dirty

Team Joie de VivreTeam Joie de Vivre

Tekst: Erik Scheeren

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: