Vendée Globe voor de 7de keer van start aanstaande zaterdag

Vendée GlobeAanstaande zaterdag is het weer zover, de start van één van de meest tot de verbeelding sprekende zeilwedstrijden in de geschiedenis, de Vendée Globe. Solo op een open 60 voeter, rond de drie kapen, non stop en zonder assistentie. Voor velen dé zwaarste zeilrace die er bestaat. Niet voor niets vaak aangekondigd als de 'Mount Everest van het zeilen'. Het is de zevende editie, een vooruitblik...

Ze zullen met 20 deelnemers aan de start verschijnen en met 12 inschrijvingen zijn de Fransen alweer het best vertegenwoordigd. Er 'mogen' verder ook nog 3 Britten, 2 Zwitsers, 1 Spanjaard, 1 Pool en 1 Italiaan meespelen. Samantha Davies is de enige deelnemende vrouw. Het is haar 2de deelname. In de vorige Vendée Globe finishte ze heel knap als vierde.

Voorstelling van de schippersVoorstelling van de schippers

De favorieten
Naast de helft van de deelnemers die al wat blij zouden zijn ergens volgend jaar in februari te finishen, is de andere helft in staat om deze editie op zijn/haar naam te schrijven. Dit jaar wordt echter Armel Le Cléac'h op Banque Populaire als topfavoriet naar voor geschoven. Hij werd in 2008-2009 heel mooi runner-up en zeilde van alle deelnemers het meest constant voorin met een boot die toen niet tot de snelste behoorde. De andere twee echte favorieten zijn Vincent Riou op PRB, die de race al won in 2004-2005, en Jean-Pierre Dick op Virbac-Paprec 3, die reeds tweemaal de dual-handed Barcelona World Race won. Deze 3 schippers beschikken over de meest recente generatie open 60 boten en hebben de beste voorbereiding gehad.

Banque Populaire op trainingBanque Populaire op training

Als outsiders op een podiumplek worden younster François Gabart op Macif, Jérémie Beyou op Maitre Coq, Marc Guillemot op Safran en Bernard Stamm op Cheminées Poujoulat (één van de meest recente en snelle boten) genoemd. De Franse pers vermeldt tenslotte nog dat Mike Golding op Gamesa en Alex Thomson op Hugo Boss ook kans maken op een podiumstek, naast Jean Le Cam. Beide Britten zullen het graag horen. Maar boven alles zullen veel deelnemers in hun oren moeten knopen dat een gulden regel in de Vendée Globe is dat om als eerste te finishen je eerst moet finishen...

Tenslotte nog enkele feiten...
- De 'baan': start naar het oosten, kaap de Goede Hoop aan bakboord, kaap Leeuwin aan bakboord, Antartica aan stuurboord, kaap Hoorn aan bakboord, finish. Het kortst mogelijke parcours is 24'048 zeemijlen lang. Mogelijks worden nog omleggingen verplicht vanwege ronddobberende ijsschotsen.
- De schippers komen gemiddeld aan 5 uur slaap per etmaal, en dit gedurende ongeveer 3 maanden.
- In de vorige editie verschenen 30 deelnemers aan de start, slechts 11 van hen of 37 % wisten te finishen. Het percentage finishers lag nooit boven de 65 %.
- Er vielen in de Vendée Globe geschiedenis reeds 2 dodelijke slachtoffers te betreuren. In 1996-1997 raakte Gerry Roufs vermist en werd nooit weer gevonden en in 1992 verdronk Nigel Burgess na dat hij overboord was geslagen.
- Het record staat op naam van Michel Desjoyeaux. Le professeur had in de vorige editie iets meer dan 80 dagen nodig. Door een technisch mankement moest de Fransman iets na de start terugkeren en verloor hij toen zelfs nog meer dan 40 uren, anders...?
- Reeds meer dan 800'000 zeilfanaten bezochten sinds afgelopen zondag het Vendée Globe Race Dorp.

'De baan''De baan'

Zaterdag 10 november 2012
De weersvoorspelling gaat uit van een 12 tot 18 knopen sterke west noordwestelijke bries gedurende de eerste 24 wedstrijduren, waarin de 20 schippers aan de wind koers kunnen zetten richting Kaap Finisterre. Om 9u30 lokale tijd verlaten de deelnemers één voor één de jachthaven van les Sables d'Olonne. Er is een afgebakende zone bepaald waarin enkel geautoriseerde jachten mogen varen.

Om 12u54 begint de 8 minuten durende startprocedure en klokslag 13u02 zal het startschot weerklinken. Twee na één ??? Inderdaad, want op dat tijdstip kunnen de meeste één-uur journaals in Frankrijk even rechtstreeks overschakelen om live de beelden van de start mee te geven aan hun kijkers. Tja, in la douce France heeft de zeilsport wèl een plaats in de media... Op de televisiezender france3 is er zelfs vanaf 12u50 live coverage en er is de livestream via www.vendeeglobe.org voor de liefhebbers.

Wie graag virtueel mee strijdt kan dat ook hier. Er zijn mooie prijzen te winnen, maar je zal het wel al moeten opnemen tegen ruim 60'000 andere zeil-gamers! En uiteraard volgt ook de ClubRacer redactie dit zeilmonument op de voet en zullen alle noemenswaardige feiten verschijnen in regelmatige updates.

Foto’s: © Olivier Blanchet - B. Stichelbaut/BCPE
Bron: www.vendeeglobe.org
Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: