Rolex Sydney Hobart Race 2012 preview

Rolex Sydney Hobart Race79 deelnemende jachten uit verschillende landen zullen de strijd aanbinden tijdens de 68ste Rolex Sydney Hobart Race. Onder de deelnemers is de kleinste boot 10,3 en de grootste 30,48 meter. Er doen maar liefst negen ex-winnaars mee en er zijn jachten ingeschreven uit alle Australische staten. Bovendien bevinden zich onder de deelnemers vier zeiljachten die ooit al eens line honours gevaren hebben.

De snelste in de vloot
Er doen 4 honderd voeters mee, de Ragamuffin-Loyal (ex Maximus en winnaar van vorig jaar), Wild Oats XI, Wild Thing en Lahana. Huidige race record houder Bob Oatley won de race al 5 keer en greep vorig jaar net naast de overwinning. Het record staat ook op zijn naam, hij legde de 628 zeemijl af in 1 dag, 18 uur, 40 minuten en 10 seconden (2005).

Vorig jaar won Investec Loyal met een verschil van 3 min en 10 sec van Wild Oats XI. Dit jaar doet de boot mee onder de naam Ragamuffin Loyal en valt onder de bevoegdheid van Aussie legende Syd Fisher, de locale Piet Vroon. Het is Fishers' 44ste deelname aan deze race en hij haalde 2 keer line honours (1988 en 1990). Eén keer won hij de overall (1992).

Iedereen kan winnen! Echt?
De Tattersall’s Cup is de cup die je wint als je (na de wedstrijd!) op handicap in IRC de snelste boot op papier bent. Alle 79 boten starten in de hoop deze fel begeerde prijs binnen te halen. De weersomstandigheden, teamwork, materiaal, ervaring en het element geluk, bepalen of je al dan niet met een deftige cup en een nieuw Rolex horloge naar huis gaat.

Sinds Rolex in 2002 het event begon te sponsoren hadden alle overall winnende jachten een lengte tussen de 40 en 65 voet. Nog steeds heeft het gros van de vloot deze afmetingen. De race start volgens aloude traditie op Boxing Day 26 december om 13u locale tijd.

2 startlijnen
Evenals andere jaren zijn er 2 startlijnen voorzien om de gehele vloot een beetje uit elkaar te houden. Op de eerste startlijn bevinden zich de grote en snelle jongens (100 voeters en TP52 gedoe), ongeveer 200 meter daarachter start de rest van de vloot. Het gaat er om, zonder protest of brokken, Sydney Harbour uit te komen en dan een Zuidelijke koers te zetten richting Hobart.

5 delige race
De wedstrijd bestaat uit 5 delen. Start in Sydney Harbour, vervolgens na South Head gaat het richting Zuid waar je de East Australian current probeert op te pikken tot aan Eden. Daar sta je voor de keuze om al dan niet door te varen en iedereen aan boord moet het er mee eens zijn! Vervolgens steek je de beruchte Bass Strait over waar het deftig kan spoken. Eenmaal aan de andere kant volg je de prachtige Oostkust van Tasmanië tot aan het laatste puzzelstukje van de race… de Derwent River. Vandaar is het nog een 10 tal nm tot aan de finish.

Belgen en Nederlanders in de Sydney Hobart?
Graag hadden we van jullie geweten wie er op welke boot zit? Op dit moment weten we enkel van Koen de Smedt dat hij met de Jazz mee zeilt.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: