Ode aan Evi Van Acker

Evi Van Acker

Beste Evi, u hebt het verdiend, u bent de personificatie van het zeilen in het algemeen en wat mij betreft van de zeilsport in het bijzonder. Waar denken mensen aan als ze aan zeilen denken? Juist, aan u. Laat ze aan u denken! Laat ze aan Evi Van Acker denken. Zonder Evi geen zeilsport meer. Ach dat is overdreven maar ik vrees dat de zeilsport er minder goed aan toe zou zijn geweest.

Zo erg is het met de zeilsport niet gesteld. De clubhuizen zitten overvol, laatst nog in Colijnsplaat, na de Kerstrace. Ja, er is vooruitgang! Het is tegenwoordig niet hip om optimistisch te zijn maar er is wel degelijk reden tot gematigd optimisme, reden tot hoop voor de toekomst, van het zeilen, van de zeilsport.

Op collectief niveau is er echter reden tot wanhoop, wij vergaan langzaam, wij stellen teleur. Als Belg, als Vlaming falen wij. Gelukkig wordt het individu langzaam maar zeker sterker. Kijk maar naar Evi. Eenzaam aan de top. Sportvrouw van het jaar. Eigen verdienste. Zonder chauvinisme, zonder prestige, zonder geld, zonder ruchtbaarheid. Op zijn Belgisch, op zijn Vlaams, alleen, koppig volhardend. Klasse!

Zo gaat dat in de natuur. De sterkere overleeft. Maar dat zeggen wij Belgen, wij Vlamingen niet. Wij zwijgen tot het verkiezingen zijn en dan kiezen wij. Dat is alles. Maar nu ga ik niet zwijgen. Ik ben trots, trots op het Vlaming zijn, trots op het Belg zijn. Mag dat nog? Kan dat nog? Tegelijkertijd? Ach Evi, vergeef ons want op een dag zullen we wakker worden en ons afvragen hoe het zo ver is kunnen komen.

U echter, bent van vér gekomen. U bent, in België althans, nog nooit zo populair geweest. U bént de zeilsport en als u de zeilsport bent dan zijn wij het ook! Terwijl ik ooit heb gedacht dat de zeilsport iets elitair was, voor weinigen weggelegd. Mogen wij, als trotse medezeilers alstublieft in uw gezelschap vertoeven?

Mogen wij schuilen onder uw populariteit en zeggen dat wij ook zeilers zijn, zoals Evi Van Acker? En dus even, al is het in uw schaduw, de smaak van de roem ervaren?

Mag ik u namens alle Belgische en Vlaamse zeilers bedanken?

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: