Stressless wint 22ste Kerstrace

KerstraceBij een quasi ideaal zeilweer spurtten voorbije zaterdag een kleine 60 zeilschepen ‘rond de plaat’, met start en finish voor Colijnsplaat. De regen was ermee opgehouden, de wind wat afgezwakt tot een acceptabele 4 beaufort. De zeilers hebben er weer maar eens van genoten, en de Kerstman … die zag dat het goed was.

De Kerstrace zou de Kerstrace niet zijn zonder haar ietwat bijzondere startprocedure. Met hulp van Goof Kees werd voor elke boot weer een eigen kerstrace-rating berekend, met de windkracht- en richting én het parcours in het achterhoofd. Zo kon de eerste boot al starten om stipt 12u, en de laatste, de blitse Roaring Forty 2 van Michel Kleinjans, pas een dik uur later.

Zoals steeds zijn er natuurlijk slimmeriken die van de omstandigheden (veel boten tegelijk in het startgebied) gebruik maken om stiekem toch iets vroeger te starten, al was het maar een klein minuutje. De Stortemelk echter, die was wel bijzonder snel weg. Wellicht enkel een leesfoutje van de schipper, maar de heren werden door de Kerstman keurig teruggefloten en van den 3de naar een verre 31ste plaats verwezen.

De Indulgence, winnaar van de vorige editie, heeft haar huzarenstukje niet kunnen overdoen. Na het ronden van het derde en laatste merkteken van het eenvoudige (maar duidelijke) parcours, spoelde de vloot over het Folkbootje heen. Bizar genoeg staan ze zelfs niet in de uitslag vermeld.

Ze zullen wellicht gefinisht zijn net onder een veel grotere boot (niet moeilijk als je met de kleinste schuit in de vloot vaart) waardoor ze onder de radar van het gelegenheids-wedstrijdcomité gebleven zijn. En wellicht ook geen wedstrijdverklaring ingediend.

De Stressless van de heer Strucyken, een oude C&C 30, was de meute zeilers net iets te vlug af. Zij schreef de 22ste editie van de Kerstrace verdiend bij op haar nog prille palmares.

Aan de gecombineerde maatjes- & hapjestafel/gluhwein- en jeneverbar kon je achteraf nog vele andere sterke verhalen van de dag horen, inclusief het gelul (sorry voor het vuile woord) over bizarre kerst-ratings. Gezien dit maar om enkelingen ging, nemen we aan dat de meerderheid zich kon vinden in de gehanteerde start-tijden, waardoor we met een overdonderend applaus kunnen zeggen: “ze waren correct, Kerstman!”.

Diezelfde Kerstman maakte voor hij met gulle hand de schaarse maar mooie prijzen uitdeelde, gewag van een economische crisis die ook Kerstrace-land bereikt heeft. Vandaar wellicht de schaarse maar niet minder fel gewaardeerde prijzenpot. Als we daar nu eens een oplossing zouden voor kunnen vinden?

Wel, als ClubRacer-redactie willen we laten zien dat we ook bijzonder inventief kunnen zijn… Als we nu de volgende editie eens vragen dat elke boot bij de inschrijving een cadeautje voor de Kerstman meebrengt? Dan kan de Kerstman die volgens een eerlijke verdeelsleutel (met inachtneming van de politieke gevoeligheden) tijdens een feestelijke slotzitting weer herverdelen. En zo heeft iedereen weer prijs.

Op die manier is iedere deelnemer ook lekker moreel verplicht om te blijven tot het einde van de prijsuitreiking, waardoor de kerstvrouw haar verhaal ook voor een groter publiek ten berde kan brengen. U ziet het: vele vliegen in één klap, en zo is dan weer iedereen gelukkig…

Tot volgend jaar, en met dank aan de vele lieve sponsors van de Kerstman!

Uitslagen: www.kerstrace.nl

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: