J/111 tuning en training te Port Zélande

J/111 tuning en training"How to tune up your J/111! Onder deze tekst werd afgelopen zondag 2 december op locatie van de Grevelingencup te Port Zeelande door de crew van de J/111 “Xcentric Ripper” een unieke training georganiseerd voor de overige J/111 eigenaren en bemanning.

De “ Xcentric Ripper” wist dit jaar met overmacht de Verbondsbezem en het ONK in IRC2 te winnen. Ook tijdens internationale evenementen zoals Fastnet,Spi Ouest en Commodores’ Cup werd veel ervaring opgedaan. Om ook de andere J/111’s van dit succes te laten meeprofiteren en zo het algehele niveau van deze nieuwe eenheidsklasse omhoog te brengen werd op deze trainingsdag volledig open kaart gespeeld.

Alle ervaringen die het team de afgelopen 1,5 jaar heeft opgedaan met de boot op het gebied van preparatie, aanpassingen van hardware, mast settings en rig tuning werden besproken en uitgelegd tijdens een theorie ochtend.

Vervolgens werd met hulp van de Xcentric Ripper mannen op alle J/111’s hun mast in basis setting identiek gezet als op de Xcentric Ripper. Tezamen met de aan hun uitgereikte trimtabellen hebben de crews hier een mooie leidraad voor een mogelijk betere performance van hun boot.

Na de lunch werd op het water nog getraind onder wisselende omstandigheden waarbij de crew van de Xcentric Ripper zich verdeelde over de 3 overige J/111’s en zo hun kennis over handling en trim nog verder konden overdragen.

Na afloop konden alle teams terugkijken op een prachtige dag waar een grote hoeveelheid informatie ter beschikking kwam en een ieder met nog meer enthousiasme uitkeek naar de volgende Grevelingencup op 16 december waar de 4 boten wederom tegen elkaar zullen strijden binnen het ORC veld.

Uiteindelijk is het gemeenschappelijk doel om volgend seizoen allemaal op een hoger level aan de wedstrijden te kunnen deelnemen. Een aantal van de boten, waaronder ook de “Xcentric Ripper” zullen volgend jaar zeker deelnemen aan het nieuwe one-design “European J/111 Circuit”.

Tekst: John van der Starre

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: