Kersteditie Grevelingencup winterserie kent schitterende zeilcondities

Kersteditie GrevelingencupHet waren wederom schitterende condities, zondag 16 December, de dag waarop de Kersteditie van de Grevelingencup winterserie 2012-2013 gevaren werd. Ook dit keer verzamelde het enorme veld van meer dan 190 boten zich op het water om ook deze wedstrijd de nieuwe strategieën in te zetten en de geplotte tactieken in spel te brengen, met als doel nog hoger te eindigen dan vorige maand – of de prestaties van vorige maand voort te zetten.

Zaterdagavond werd er voor de aanwezigen een lezing gehouden door Bert Schandevyl, bemanningslid van de Sanya tijdens de Volvo Ocean Race; hij vertelde over de gebruiken aan boord, de procedures, maar vooral ook over zijn ervaringen. Hoe betekende de VOR nu precies voor hem? Na een interessant verhaal van bijna 2 uur, waar een ieder op het puntje van de stoel naar Bert zijn avonturen luisterde, bleven nog veel zeilers hangen voor een drankje en de voorbespreking van de wedstrijden op zondag.

Vergeleken met de vorst van de week ervoor waren het zachte temperaturen zondag ochtend, toen de zeilers zich verzamelden voor het palaver. Tijdens het palaver deelde de Grevelingencup kerstmutsen en oliebollen uit voor de gehele teams, zodat een ieder goed voorbereid, met warme oren en in goede sferen het water op ging. De vele kerstmutsen die vervolgens op het water te zien waren resulteerde in een waar kerstgevoel.

De dag ontwikkelde zich schitterend, met een kleine bui in de loop van de ochtend maar opklaringen en zon in de middag. De wind begon op een 5 beaufort en zwakte in de loop van de dag af naar 4 beaufort. Een dag waarvan bijna iedere zeiler heeft kunnen genieten.
Buiten het genieten, werd er in de verschillende wedstrijd groepen het een en ander uitgevochten, zo voor het nieuwe jaar. Een ieder wilde de positie versterken en verbeteren, om de volgende wedstrijd (13 januari) zo stabiel mogelijk te staan.

Kersteditie Grevelingencup

In de ORC 1 klasse was de Inautica van J. Bach de sterkste van de dag, met een 2e en twee keer een 3e plaats. Captain Jack was te vinden op een solide 2e plek over de dag heen. In de ORC 2 klasse toonde wederom de A BOEN zich de leider, maar dit keer op een gedeelde 1e plaats met de NEXT BEST van J. Dulver.

In het veld met de eenheidsklasses, de J80s en de 31.7s, startte wederom veel dezelfde boten in een directe strijd tegen elkaar. Onder de J80s was wederom de Joie de Vivre van Laura Vroon schoon vrij en ver vooruit met 3 ‘paaltjes’. Als 2e volgde de Juul van B. Holsboer. In de 31.7 klasse ging deze Grevelingencup de Javelin aan de leiding met twee 1e plaatsen; de 2e plek in de klasse was deze dag voor 1st one.
De toerklasse bestaat uit 3 groepen. In groep 1 toonde de Bob Vivant, van B. Kamps zich de sterkste, al was het slechts op enkele minuten; de Bon Vivant werd kort gevolgd door de Auquaholics van R. van Dorp. In groep 2 stak de Oliver van J Kuijpers uit boven de groep, met een verschil van 6 minuten. In de derde groep, wederom met slechts 1 minuut verschil, staat de Blauwe Libel van A. Platteel 1e, gevolgt door de Singga Matta van Hans Pols.

Kersteditie Grevelingencup

Om af te sluiten de toer-S klasse. De toer-S klasse is opgedeeld in drie groepen, met ieder zo’n 15 boten. In klasse 1 was de Just Us van H. Woudenberg met ruim 4 minuten de beste. In groep twee was de Effenie van H. Paagman de sterkste, op slechts enkele minuten afstand van de Vesuvius van R. Nieuwenhuizen. Ten slotte in de derde toer-S groep, hier was de Marie van J. Ketting eerste op enkele minuten afstand van de Cuniek van F. Cunes.

Na drie wedstrijden begint het klassement in veel klassen steeds stabieler te worden, maar toch zit er in de top veel roulatie en is er in veel klasses nog veel mogelijk. De volgende wedstrijd zal 13 januari worden gevaren en zal de strijd om de Grevelingencup winterserie verder worden beslecht.

Kijk voor de volledige uitslagen, de tussenstanden of meer foto´s op www.grevelingencup.nl

Foto's: Dick van der Veer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: