Zeven jeugdteams strijden bij DMTRA Winterserie Matchracen

DMTRA Winterserie Matchracen Zaterdag 15 december is op het Braassemermeer Stage 2 van de Winterserie van de Dutch Match & Team Racing Association (DMTRA) gevaren. Dit evenement, dat georganiseerd werd in samenwerking met WV Braassemermeer en het Watersportverbond, werd gewonnen door het team van Thijs Smit.

Zaterdagmorgen vanaf 8:30 verzamelen de zeven jeugdteams zich bij WV Braassemermeer voor een evenement uit de DMTRA Winterserie Matchracen. Het weer is goed. Er staat tussen de 12 en 15 knopen wind uit het zuid-zuidwesten en het is droog. De boten worden te water gelaten en in gereedheid gebracht voor de wedstrijden. Er wordt gevaren in 3 boten van het type J22 die worden geleend van de studentenverenigingen Orionis, Histos en Mayday.
Na een korte voorbespreking gaan de eerste teams het water op en wordt er iets na 10 uur gestart met de eerste match.

Round Robin
Er wordt een volledige round robin gevaren wat betekent dat ieder team één keer tegen alle andere zes teams vaart. Het schema zo is ingedeeld dat ieder team twee wedstrijden na elkaar vaart waarbij tijdens iedere wedstrijd de bemanning van de derde, vrije, boot wordt gewisseld. Op deze manier kan er achter elkaar door worden gestart.
De eerste wedstrijden wordt de lengte van de baan geoptimaliseerd en moet er hier en daar nog wat worden gerepareerd aan de boten. Na een paar wedstrijden loopt het schema op rolletjes dankzij het goede werk van het wedstrijdcomité van WV Braassemermeer.
Een aantal teams is niet zo ervaren in het matchracen maar iedereen leert snel. De teams die niet wedstrijdvaren kunnen met de umpires meevaren om de kunst van de andere teams af te kijken en uitleg te krijgen van de umpires. Uiteindelijk is Jelmer van Beek met 6 gewonnen wedstrijden de winnaar van de round robin, op de voet gevolgd door Thijs Smit die tweede wordt met 5 gewonnen wedstrijden.

Finale
De finale gaat tussen de nummers 1 en 2 van de round robin. De eerste die twee wedstrijden wint is de winnaar. In de pre-start van de eerste wedstrijd liggen de boten naast elkaar in de wind en valt de boot van Jelmer vol over de verkeerde boeg waardoor hij niet vrij blijft van de andere boot en een penalty krijgt van de umpires. Thijs neemt daarna geen risico’s meer en wint de eerste race. De tweede race start Thijs net iets scherper. De strijd is spannend maar wordt uiteindelijk ook door Thijs gewonnen waardoor hij de terechte winnaar is van dit evenement.
Na het opruimen van de boten worden tijdens de nabespreking nog een aantal situaties behandeld die tijdens de wedstrijden aan de orde zijn geweest.

Uitslagen Stage 2 van de DMTRA Winterserie
1 Thijs Smit
2 Jelmer van Beek
3 Sander Chu
4 Floris de Wit
5 Fettje Ozinga
6 Jeroen Wolthuis
7 Annemiek de Smeth

Volgende races
In 2013 worden nog 3 evenementen georganiseerd:
Stage 3 zaterdag 19 januari 2013
Stage 4 zaterdag 9 februari 2013
Stage 5 zaterdag 9 maart 2013

Voor informatie en inschrijving zie de evenementenpagina op de website van DMTRA: www.dmtra.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: