Evi Van Acker wint Vlaamse Reus

Evi Van AckerEvi Van Acker heeft de Vlaamse Reus 2012 gewonnen. Met 504 punten haalde ze het voor Hans Van Alphen (468) en Marieke Vervoort (423). De prijzenkast van Evi raakt hierdoor stilaan goed gevuld. Na het Vlaams Sportjuweel vorig jaar en de Nationale Trofee voor Sportverdienste vorige maand, rijfde de olympische Laser Radial zeilster ook de Vlaamse Reus binnen. De Vlaamse Reus is een trofee die op het einde van het jaar wordt toegekend aan de beste Vlaamse sporter van het jaar.

Van Acker heeft de prijs in de eerste plaats te danken aan haar bronzen medaille op de Olympische Spelen. In de Laser Radial-klasse streed ze tot de slotrace mee voor goud, en na een spannende medaillerace kon ze de Ierse Annalise Murphy van het brons houden.

Het was voor het eerst dat een Belgische vrouw olympisch eremetaal in het zeilen behaalde, en voor Van Acker een mooie revanche voor haar achtste plaats in Peking vier jaar geleden. De Gentse was haar olympische seizoen overigens begonnen met zilver op het WK in december 2011.

Evi Van Acker kreeg van 192 sportjournalisten en -medewerkers in totaal 504 punten. Meerkamper Hans Van Alphen was tweede met 468 punten, voor rolstoelatlete Marieke Vervoort met 423 punten. Tom Boonen (187), Sven Nys (106) en Tia Hellebaut (40) waren de drie andere genomineerden.

De 27-jarige Van Acker volgt op de erelijst van de Vlaamse Reus meerkamper Thomas Van der Plaetsen op. In het Kasteel Ten Bosse in Deinze kreeg de Oost-Vlaamse haar prijs overhandigd, een uniek beeldhouwwerk van Willem Vermandere. De zeilster maakt ook nog kans om Sportvrouw van het Jaar te worden, die prijs wordt op 16 december uitgereikt.

Uitslag:
1. Evi Van Acker 504 ptn
2. Hans Van Alphen 468
3. Marieke Vervoort 423
4. Tom Boonen 187
5. Sven Nys 106
6. Tia Hellebaut 40.

Erelijst:
1992 - Sabine Appelmans (tennis)
1993 - Gella Vandecaveye (judo)
1994 - Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
1995 - Johan Museeuw (wielrennen)
1996 - Luc Van Lierde (triatlon)
1997 - Luc Van Lierde (triatlon)
1998 - Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
1999 - Luc Van Lierde (triatlon)
2000 - Kim Clijsters (tennis)
2001 - Kim Clijsters (tennis)
2002 - Kim Gevaert (atletiek)
2003 - Marc Herremans (triatlon)
2004 - Kim Gevaert (atletiek)
2005 - Tom Boonen (wielrennen)
2006 - Tia Hellebaut (atletiek)
2007 - Kim Gevaert (atletiek)
2008 - Tia Hellebaut (atletiek)
2009 - Niels Albert (veldrijden)
2010 - Kim Clijsters (tennis)
2011 - Thomas Van der Plaetsen (atletiek)
2012 - Evi Van Acker (zeilen)

Over de Vlaamse Reus prijs
De Vlaamse Reus wordt uitgereikt door de Vlaamse Bond van Sportjournalisten (VBS). De trofee is een beeldhouwwerk van kunstenaar Willem Vermandere. Sabine Appelmans won de prijs voor het eerst. De recordhouders zijn Luc Van Lierde, Kim Gevaert en Kim Clijsters. Zij wonnen de trofee elk drie keer.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: