Navigatiefout kost Franse wedstrijdzeiler meer dan 9000 pond

Marc GuillemotDat de Franse zeiler Marc Guillemot (53) al eens graag rond Engeland en Ierland zeilt is geen geheim. Hij doet dat dan ook liefst zo snel mogelijk met zijn IMOCA Open 60 Safran. Kwestie van op tijd terug thuis te zijn. Op 6 en 7 juni 2012 toen Marc weer eens rond de Britse eilanden aan het varen was om zijn eigen record te verbeteren ging hij 2 keer in de fout door in de traffic Lines in de verkeerde richting te varen in de buurt van Ramsgate… Not good, zo zeiden de Britten!

We zullen het u eens uitleggen…
Op 12 juni werd meneer Guillemot uitgenodigd door de ‘British coastguards’ (MCA). Zij wisten hem te zeggen hoe je nou volgens de regels de traffic Lines en de separation zone passeert en waar hij in de fout gegaan was. Begin september werd Marc Guillemot op de hoogte gebracht dat hij op 2 oktober moest voorkomen in Southampton.

Omdat hij zo druk bezig was met de voorbereidingen van de Vendée Globe, bood hij het hof zijn excuses aan en liet hij weten dat hij toegaf in fout te zijn geweest.(om eerlijk te zijn, hij liet zijn advocaat dat doen, mor soit)

Excuseer me ik moet gaan zeilen
De rechter vond die excuses maar niks. Hij liet een schriftelijk bevel uitschrijven wat door Marc Guillemot betwist werd. Dit leidde naar het hoog gerechtshof en die wisten dan weer te zeggen dat de Franse zeiler best na de Vendée Globe mocht terug komen. Zodoende kon Marc Guillemot toch aan de start verschijnen van de Vendée Globe.

Na 24u in de Vendée Globe moest Marc Guillemot opgeven nadat zijn kiel was afgebroken. Marc heeft zich dan zo snel mogelijk beschikbaar gesteld voor de Britse autoriteiten en is op 6 december voorgekomen voor zijn navigatiefout. Marc betaalde zonder morren de £9366.

Regel 10 (b) (1)
De zeiler voer in de nacht van 6 juni in de verkeerde richting op de Dover Strait Traffic Separation Scheme (TSS), goed voor £8700 of €10798,75. Een paar uur later deed Marc zijn kunstje nog eens over bij Sunk TSS (Sunk N2 en Sunk N1 vlak over de River Orwell) wat financieel minder zwaar telt, “slechts” £666 of €826,66!

Laat dit een les zijn voor iedereen die al eens in de verleiding gebracht wordt om een stukske af te snijden…

Foto © François Van Malleghem / DPPI

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: