Oud olympisch zeiler André Nelis overleden (video update)

André NelisAndré Nelis, één van Belgisch' grootste zeilhelden, verloor vannacht zijn lange strijd tegen kanker. André, geboren te Borgerhout, werd 77 jaar en nam twee keer deel aan de Olympische spelen in de Finn klasse. Hij won twee medailles: zilver en brons. André Nelis behoort ook tot het selecte groepje van acht Belgische sporters die meer dan één olympische medaille won.

André won ook twee keer het wereldkampioenschap Finn (1956 en 1961) en ontwierp in 1961 ook een eigen model, de HVM Finn.

Na zijn olympische sportcarrière werd André Nelis een succesvol zeilmaker, eerst bij Gaastra in Sneek begin jaren zeventig. In 1973 startte hij in Antwerpen samen met Joep Straus de eerste North Sails offshore zeilmakerij van Europa.

André Nelis was regelmatig terug te vinden aan boord van wedstrijdjachten en was tot het einde toe een geduchte concurrent voor menig wedstrijdzeiler.

De ClubRacer redactie wenst familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: