Breskens Sailing Weekend zet in op Cruiser Rating klassen

Breskens Sailing WeekendHet Breskens Sailing Weekend zette de afgelopen jaren sterk in op races voor zeegaande kajuitzeiljachten, achtereenvolgens gemeten volgens de IMS, ORC Club en IRC handicap formules. Dit jaar streeft de organisatie ernaar om ook weer zeiljachten met een Cruiser Rating (CR) meetbrief aan de startlijn krijgen, liefst in grote getallen.

Dit jaar is heeft de organisatie van het jaarlijkse Breskens Sailing Weekend volop gelegenheid om voor de CR klassen goede, veilige, en toch spannende banen op de Westerschelde uit te leggen. De aanleiding hiervoor is het wegvallen van de eenheidsklassen en de sportboten. Deze moesten veelal over de weg, door de spits naar Breskens. Bovendien werd het steeds lastiger om goede windward-leeward banen uit te leggen. Dit vanwege de drukke beroepsvaart en het onstuimige en stromende water voor Breskens.

Geen dag hetzelfde
Het aparte comité voor de CR klassen heeft dus nu alle vrijheid om een mooie serie verschillende typen banen uit te leggen. Uiteraard is het comité beperkt in die zin dat altijd rekening moet worden gehouden met de grote, drukke zeevaart op de Westerschelde. Wel is duidelijk dat geen dag hetzelfde zal zijn; boeien en andere navigatie-objecten om een baan rond te leggen, banen zowel in de rondte als op en neer, één of twee wedstrijden op een dag, korte of lange rakken, alle dagen vol bemand of dualhanded.

Goede communicatie
Goede communicatie met de wedstrijdleider is noodzakelijk. De wedstrijdleider ziet daarvoor graag een aanspreekpersoon voor de CR klassen. Op deze manier kan in goed overleg een baanprogramma bepaald worden, rekening houdend met de weersomstandigheden en - verwachtingen. Waarom kiest het Gaastra Breskens Sailing Weekend niet voor ORC Club klassen? Omdat voor een zeer luttel bedrag op www.cruiserrating.be een CR meetbrief aangevraagd kan worden. Het is daarmee dus niet nodig om twee verschillende handicaps op één baan tegen elkaar te laten varen.

Open Nederlands Kampioenschap IRC
Vanzelfsprekend blijft het keiharde gevecht om het Open Nederlands Kampioenschap IRC plaatsvinden tijdens het Gaastra Breskens Sailing Weekend. Niet alleen omdat Breskens dichtbij onze IRC gemeten zuiderburen ligt. Maar ook omdat de veelal volbloed racers het water van de Westerschelde met haar lokale aspecten - haar eigen ‘grollen en grappen’- zijn gaan waarderen.

Welkom!
Het Breskens Sailing Weekend valt in het laatste schoolvakantieweekend in België, om precies te zijn op vrijdag 31 augustus , zaterdag 1 en zondag 2 september. Een mooie gelegenheid voor de jeugd om met een fris uitgewaaid hoofd weer aan de studie te beginnen. En voor schippers/eigenaren een uitgelezen kans om hun zeemanschap en bootsnelheid nog eens goed te testen.

Breskens is trouwens ook dichter bij huis dan tal van andere populaire vakantiebestemmingen. Bovendien, hoe meer zeilen des te spannender voor de deelnemers en des te leuker voor het publiek. Breskens ziet u graag komen; de organisatie garandeert een aantrekkelijk en goed verzorgd programma.

Roy van Aller
Voorzitter Breskens Sailing Weekend

www.breskenssailing.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: