Winterse IJspegel met wispelturige wind

Winterse IJspegelHet is zondag 29 januari 2012. De eerste IJspegel in het nieuwe jaar staat voor de deur. Het begint te winteren in Nederland. Een vorstperiode breekt aan en in de aanvang daarvan hebben we een IJspegel bij Scheveningen.

De familie Eggink zijn op de terugreis van een schaatsvakantie in Oostenrijk. Op de Albatros moeten wij het doen met jong, weliswaar getraind, volk. Instructies voor aftellen en vlaggen hijsen worden gegeven en twee mijl noord van de haveningang begint het spektakel.
De bovenboei moet erin. Het spel met de wind begint. We gaan naar rechts en dan weer naar links. Een beetje middelen en tenslotte gaat de boei op 55 graden en 1,1 nm erin.

De wind is rond de 10 knopen en komt op medium. Bij de eerste start is het tij al naar de zuid aan het lopen. Dat betekent een stroom tegen in het kruisrak. De eerste starts verlopen gedisciplineerd. Bij de Tangoklasse kruipt Panther tegen de pinend aan en gaat 10 seconden voor de start over de lijn. Ze komt echter terug en 1 seconde voor de start zien we de pinend weer vrij liggen. Bij de Uniformklasse gaat het wat matjes, Escxape gaat als eerste en de rest volgt. Beide klassen zijn voor drie rondjes weggestuurd. Al snel blijkt het kruisrak met de toenemende stroom langer te duren dan verwacht. Verder heeft de Hawkeye een hogere bootsnelheid en gaat er ook als een speer vandoor. De afstand tot wat langzamere deelnemers wordt dan steeds groter. Om dat in de eerste wedstrijd niet te hoog te laten oplopen wordt besloten af te korten na het tweede rondje. De Sierra wordt gehesen op de punt van de Albatros en zo finisht een ieder vanzelf tussen boei 3 en de Albatros. Bij de Tangoklasse wint Hawkeye in tijd en gecorrigeerd, wordt Triple P tweede en Taxation derde. Bij Uniformklasse wint EscXape ook in tijd en gecorrigeerd, wordt AddiXion tweede en Antares derde.

De wind wappert van links naar rechts. Een bovenboeicorrectie lijkt nodig, maar hoeft tenslotte toch niet. Het brengt de wedstrijdleider bijna tot wanhoop en hij verzucht dat de wind deze keer zeker niet zijn vriend is. Maar we gaan weer door. De laatste van de Uniformklasse finishen en de procedure voor de Tangoklasse is al weer in volle gang. Wederom voor de Tangoklasse drie rondes, voor de Uniform twee.
Om 13.10 uur is het zover en vertrekken de Tangoklasdeelnemers. Wederom geen X of EV uit de zak. Allemaal redelijk goed op de lijn. Panther zakt daarna wat terug en heeft wat moeite de vaart erin te houden De deelnemers van de Uniformklasse gaan vijf minuten later met de EscXape weer voorop.

Wat nemen we zoal waar. Hawkeye gaat wederom voorop. Roaring X volgt zeer verdienstelijk. Triple P raakt wat achterop. Taxation vaart een goede race. Marlijn zit veel verder in het midden dan gebruikelijk. Rebellion vaart voor de Redan. Griel tobt met zijn spi en moet opgeven. Panther en Rosetta zijn druk aan het oefenen met hun nieuwe bemanningen en sluiten de gelederen.

Bij de Uniformklasse gaat EscXape koninklijk voorop. Zij geven geen duimbreedte toe. Lucifer vaart voor de Antares en Wahooha zit voor de Addixion.

De wind neemt iets toe. De kou wordt heviger. Concentratie gaat wat achteruit. Stroom neemt toe. En zo vecht een ieder op zijn manier met de elementen.

De eerste finisher meldt zich bij de Albatros. Luid juichend gaat de EscXape over de lijn. Winnaar bij de Tangoklasse wordt, het kon niet anders, de Hawkeye. De hekkensluiters vandaag zijn de Panther en Rosetta.

Verder is uiteraard waargenomen dat er uitbundiger gejuicht en gezwaaid wordt bij het passeren van de finishlijn. En ik kan u zeggen, het heeft de vrolijkheidsgraad op de Albatros zeker verhoogd.
Het anker gaat weer op. Een dag met een wintertintje, met genoeg, weliswaar, draaiende wind en flink veel stroom in het kruisrak, zit er weer op.

In de Jachtclub is het warm en gezellig. Bij de prijsuitreiking krijgt de Taxation de wijn van At Sea voor stijgende prestaties. Wordt Lucifer derde, Antares tweede en wint EscXape in de Uniformklasse. Bij de Tango’s prijkt Taxation op de derde plaats, Roaring X op de tweede en wint ook de Hawkeye de overall prijs.

Een heerlijk dagje zeilen op Scheveningen zit er weer op!

Namens het team van de Albatros,
Aly Anink-van Driel

Foto: Bas Leenders

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: