Carolijn Brouwer en Brett Goodall winnen eerste Thailand Catamaran Regatta

Carolijn Brouwer en Brett GoodallVan 4 t/m 10 februari heeft Edwin Lodder in samenwerking met de Varuna Yachtclub de 1ste Thailand Regatta georganiseerd. Op verzoek van een groep multihull-zeilers is er afgelopen jaar gekeken naar de mogelijkheid om naast de jaarlijks in November door Edwin georganiseerde Aruba Regatta ook in februari een multihull-evenement in een warm zeilgebied te gaan houden.

Op die manier kunnen de multihull zeilers uit Europa ook ’s winters aan diverse wedstrijden in warme gebieden kunnen deelnemen. Met een mooie groot clubhuis, veel multihull zeilers en goede zeilomstandigheden was de Varuna Yachtclub een super locatie om dit evenement samen mee te organiseren.

Spannende wedstrijden en groot deelnemersveld
23 boten uit Europa (21 Nederlandse, 1 Duitse en 1 Zwitsere boot) zijn begin december in 2 zeecontainers naar Thailand verscheept. Naast deze Europese teams deden ook 4 teams uit Australië mee en circa 25 lokale boten van leden van de Varuna Yachtclub.

De week begon met weinig wind en nam in de loop van de week toe tot circa 12 a 15 knopen wind. Met een temperatuur rond 30 graden is het dan heerlijk zeilen. Vanaf zaterdag 4 februari t/m vrijdagochtend 10 februari zijn er 11 wedstrijden gezeild, waarbij het veld is verdeeld over twee startgroepen: de snelle boten met Texel rating < 105 en de kleine langzamere boten met Texel rating > 105.

De wedstrijden werden afgewisseld met korte baan en (middel)lange baan wedstrijden, zodat er voor de deelnemers een afwisselend zeilprogramma was.

Bij de snelle boten ging de overall strijd vooral tussen het Nederlandse team Xander & Marc Pols, die op een Nacra F20 zeilden en tussen het Nederlands/Australische team Carolijn Brouwer & Brett Goodall die op een Viper F16 zeilden.

Carolijn Brouwer en Brett Goodall op het podium
Na een spannende zeilweek behaalden Carolijn & Brett de overallprijs met 6 keer een eerste plek. Xander & Marc werden overall 2e en zeilden vier keer een 1e plaats. De top-5 werd gedomineerd door drie Viper’s op de 1e, 3e en 4e plaats. Het Zwitserse team Guillaumme Laberrenne en Jean-Richard Minardi werd 5e op een Nacra F20. Coen de Koning en Marieke Jongens werden 6e met hun nieuwe Nacra F16. In de kleine boten werd de top gedomineerd door lokale Hobie 16s teams en werden Damrosak Yongtim & Kitsada Yongtim 1e. Beste Nederlanders werden op een 4e plaats Dick Ganseman & Diane Rokx op een Dart18.

Potentiële Olympische klassen
Uniek was het dat tijdens deze week in Thailand alle 7 typen boten (Nacra F16, Nacra 17, Viper F16, Hobie 16. Hobie Tiger, Tornado en Spitfire) op het water verschenen die volgende maand in Santander aan de 2016 Olympische Equipment Evaluation gaan meedoen.

Er werd in Thailand volop getest en gesleuteld om de boten volgende maand in Santander optimaal aan de start van het selectie evenement te krijgen. De eerste nieuwe Nacra 17 kwam vorige week rechtstreeks uit de fabriek om op de Thaise wateren te testen.

De Viper en Nacra F16 lieten afgelopen week zien dat zij het als mixed-boot heel goed doen. Vanuit de gehele wereld zal de equipment selectie vol spanning en belangstelling gevolgd gaan worden. Hopelijk weten we in mei welke boot Olympisch gaat worden.

Voor alle uitslagen: www.catamaranregatta.com en www.thaicatregatta.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: