Zeilers blazen surfers en kiters van het KBYV podium

Jeroen BelisVrijdagavond, langs de besneeuwde Scheldeboorden getooid met knisperende vuurkorven en een onvervalst Vlaams frituur, werd jonge Antwerpenaar Jeroen Belis, geboren en getogen op en rond het Galgenweelse clubhuis van de KLYC, door clubs en zeilers verkozen tot Belgisch ‘Yachtman van het Jaar’. En de Old Cigar Club zag dat het goed was.

Redelijk veel volk in de witte feesttent van VVW Schelde, waar al wat maar iets los of vast heeft met de zeilsport en/of het KBYV (‘het Verbond’, maar op deze website beter bekend als de Old Cigar Club), verzamelen blies voor de jaarlijkse uitreiking van de bekende trofeeën. Een geluk dat de enkele strategisch opgestelde warmtekanonnen af en toe van katoen gaven, want buiten vroor het nog steeds dat het kraakte.

Eeuwige Yachtvrouw
Gastheer en opper-Cigar Peter van de Bossche nodigde prompt –je smeedt het ijzer beter als het warm is- ons aller Evi uit om de ceremonie mee stijl en vorm te geven, en plakte als eerste van de avond drie obligate kusjes op de wangen van de kersverse Yachtvrouw.

Voor één keer was Evi in hoogsteigen persoon gekomen... al onze smeekbeden op deze bladzijden werden verhoord – godzijdank! En het mag gezegd, bij de uitreiking van de diploma’s aan de kampioenen en kampioentjes in de eenheidsklassen kweet onze toekomstige Olympische gouden medaillewinnares zich gewillig van haar nieuwe taak.

Maar dan brak het moment aan waarvoor de meeste aanwezigen naar Antwerpen waren gekomen. Als eerste in de rij mocht VVW-voorzitter Marc Persoons de trofee overhandigen aan de nieuwe Yachting Belofte. Er zat een kitesurfer bij de genomineerden, dus was het beslist spannend. Tromgeroffel…

Evi Van Acker de eeuwige YachtvrouwEvi Van Acker de eeuwige Yachtvrouw

Alle genomineerden in Cadiz
Tadaa! De nieuwe Yachting Belofte heet Emma, en Plasschaert met de achternaam. Helaas, helaas voor Marc, maar Emma zit een tijdje met een hele hoop zeilende en beloftevolle Belgen in het véél warmere Cadiz, dus kwam papa de trofee ophalen. Die liet niet na om uitvoerig de VYF te bedanken voor de steun. Ook coaches Bart Struyven en Michael Pirenne deelden in de lofzang. En verdiend aan het applaus te horen.

Omdat de Yachtvrouw al bekend was, schakelden de leden van de Old Cigar Club meteen een versnelling hoger en begonnen aan de bloemlezing over de helden die hoopten om het tot Yachtman te schoppen. Weer was die kitesurfer van vorig jaar genomineerd, dus ook hier was het even spannend.

Maar zoals al in het begin aangehaald mochten de zeilers voor een derde keer op rij victorie kraaien, want het was zowaar wéér een zeiler die met de pluimen ging lopen. Een ontroerde papa Belis -die wellicht ook véél liever in Cadiz had gezeten- mocht de trofee in ontvangst nemen. Ook hij had een weliswaar geïmproviseerde loftrompet meegebracht voor zijn club de KLYC, de VYF, de trainers, … Hij was één iemand vergeten, maar gelukkig was Peter Van den Bossche bij de pinken en hij kon er nog snel een “Jeroen had zeker ook zijn vader bedankt” aan toevoegen.

Verdiende trofee voor Mady
De trofee voor de Yachting Manager ging dit jaar naar Mady Fobert, de bezielster (‘bezeilster’?) van ondermeer ons Belgisch Tour-team en van de zeilschool van de Brusselse Royal Yachtclub, die de getalenteerde Laser-zeilers Lander Balcaen en Wannes Van Laer onder haar hoede heeft.

Mady FobertMady Fobert

Mady, klein van gestalte maar bomvol energie, gaf de aanwezigen graag mee dat ze niet alleen dit jaar dolgraag haar twintigste deelname aan de Tour zou willen meemaken, maar ook dat haar team in de loop der jaren al meer dan vierhonderd jongeren had laten meezeilen in deze Tour. Het mag dan al crisis zijn, hopelijk snoeit er niemand in haar sponsorbudgetten…

Mady drukte in haar tweetalige bedankingsspeech tenslotte haar hartenwens uit dat op zijn minst één van haar twee knappe poulains in augustus Evi mag vergezellen naar Weymouth voor de Olympische Spelen. Als land plaatsten we ons al voor deelname, nu nog enkel een zeiler… En niet om de valiezen van ‘la Van Acker’ te dragen.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: