Volvo Ocean Race organisatie laat de teams een korte coastal zeilen

Volvo Ocean RaceDe Volvo Ocean Race organisatie liet de zes zeilteams een 43 zeemijl lange coastal houden om de teams dan terug naar Sanya te laten zeilen waar ze zullen vertrekken in de volgorde van hun eigen finishtijd. Dit alles in afwachting van het voorbijtrekken van een iets te risicovol weersysteem dat 40 knopen en golven van 8 meter voorspelde. Puma had een fantastische start, legde het driehoek parcours perfect af om dan in een windstilte te zeilen en 39 minuten na de rest van de vloot over de finishlijn te zeilen. Het was nagelbijten tot het einde.

Groupama raakte de startboei en moest terug om een 360° strafrondje te draaien. Tijdens een van de laatste boei rondingen dwong Telefónica schipper Iker Martinez het team van Abu Dhabi in een 720° penalty. Hierdoor kwam Abu Dhabi op een laatste plek te liggen.

De Chinese Olympisch medaille winnaar Yang Wei die voor het korte stukje even te gast was bij Camper nam afscheid van het team door met een voorwaartse salto over boord te springen. Chinese salto’s brengen de Kiwi’s geen geluk, want even later bij het uitrollen van de spi kwam dit zeil “jam”te zitten halfweg het uitrollen waardoor ze naar een laatste plek terug vielen.

From hero to zero
Bij de herstart moest de boot die 98% van de tijd aan de leiding lag nu als laatste starten, zo een 39min na de rest van de vloot. Iedereen is blij met de beslissing van de restart om de teams niet bloot te stellen aan de boot brekende condities. De organisatie nam het besluit om de 40kn wind in 6 tot 8 meter golven in de Zuid Chinese zee te vermijden met reeds 3 boten met brokken sinds het begin van deze race.

Neal McDonald (watch captain Telefónica): "It’s good that the organizers have seen fit to keep us out of the eye of the storm. My wife is happy with that, my children are happy with that and my insurer is happy with that. No doubt there will be some very big leftover waves, and despite the wind being a more manageable breeze I suspect there will be boat-breaking conditions and we’ll need to be careful”.

Ian Walker: “We’re ready for this. We’ve worked through what we think are our weak points and we’ve moded the boat a little bit differently for stronger air and upwind for this leg. “We’ve also made our life jackets more accessible and all our personal gear is set up for easy access in difficult conditions.’’

http://www.volvooceanrace.com
foto: Paul Todd / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: