Weerbericht Goofies Race - februari 2012

weerkaartHet belooft morgen weer een mooie maar bar koude winterwedstrijd te worden. Met de schrale oostenwind zal de gevoelstemperatuur rond de -10°C (kleine kans op bevriezing) liggen. Morgenvroeg is het op de weg wel oppassen geblazen. Na de doortocht van een storing vanmiddag en vanavond kunnen de wegen er morgenvroeg gevaarlijk glad bij liggen!

Vandaag vrijdag 3 februari is het eerst zonnig en koud. Tegen de middag neemt de bewolking toe vanaf he oosten en in de namiddag valt er sneeuw. Het kwik ligt het grootste deel van de dag onder het vriespunt, maar loopt tegen de avond op tot +2 à +3°C. Vanavond gaat de sneeuw tijdelijk over in natte sneeuw of regen. Al snel komen er opklaringen en duikt het kwik opnieuw onder het vriespunt. Daardoor kan het gevaarlijk glad worden op de weg. De minima liggen rond -7°C.

Algemene synoptische situatie

Tussen een Russisch-Scandinavisch hogedrukgebied en een depressie met kern boven de Tyrreense zee, stroomt erg koude continentale lucht naar onze omgeving. In deze koude luchtmassa is boven de Noordzee een kleine depressiekern ontstaan. Deze kern ligt vanmiddag 3 februari boven Nederland en trekt vanavond over het oosten verder naar het zuiden. Dat betekent dat onze kust tijdelijk in de warme sector van het frontaal systeem komt te liggen. Het kwik kan eventjes flink oplopen en er valt sneeuw die tijdelijk overgaat in natte sneeuw of regen. Na de doortocht van het koufront komen we meteen weer in de koude continentale vrieslucht terecht. Ook tijdens het weekend blijft het hogedrukgebied (de Russische beer in het vakjargon) koude lucht aanvoeren.

Weerbeeld:
Morgen is het zonnig en koud.

Zichtbaarheid:
Goed zicht.

Temperatuur:
Maxima rond -2°C.

Wind:
De schrale oostenwind ruimt in de loop van de dag naar ZZO. ’s Morgen staat er een 4 Bft die tijdelijk rond de middag wat afneemt tot 3 à 4 en mogelijk zelfs even tot 3 Bft. Inde loop van de namiddag gaat de wind weer naar 4 Bft.
06 utc (07 LT): O 12-15 kt.
09 utc (09 LT): OZO 12-15 kt.
12 utc (13 LT) : OZO/ZO 10-12 kt.
15 utc (16 LT) : ZO 12-15 kt.
18 utc (19 LT): ZZO 15-18 kt kt.

Rukwinden:
In de voormiddag en avond rukwinden tot 40-50 km/h.

Rond de middag en in het eerste gedeelte van de namiddag rukwinden tot 30 km/h.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: