Race of the Classics zorgt voor spektakel in de Rotterdamse Veerhaven

Race of the ClassicsVan 2 tot 8 april kiest de vloot van de Race of the Classics voor de 24e keer het ruime sop van de Noordzee. De vloot van de regatta bestaat uit 19 klassieke zeilschepen die een wedstrijd varen van de Rotterdamse Veerhaven naar Amsterdam en onderweg aan zullen meren in België en Engeland. De boten worden bezeild door ruim 550 studenten uit het hele land en is hiermee het grootste studenten zeilevenement van Nederland. Het snelste team wint na een week van zeilen en feesten de Challenge Cup, een van de vier prestigieuze prijzen die te winnen zijn tijdens het evenement.

24 jaar geleden is ‘De Rees’, zoals het door de deelnemers genoemd wordt, bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende opleidingen te bevorderen. Ondertussen is dit doel verbreed en streeft de organisatie van de Race of the Classics er ook naar het contact tussen studenten en het bedrijfsleven te stimuleren. Daarnaast spelen plezier en competitie natuurlijk een belangrijke rol bij deze wedstrijd!

Open Dag
De wedstrijd wordt voorafgegaan door een open dag in de historische Rotterdamse Veerhaven op zondag 1 april. Op de open dag is iedereen welkom om de klassieke schepen van binnen en buiten te bewonderen. Ook zal er een rondvaart zijn op een van de schepen over de Maas. Op de kade zullen andere activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Het bezoeken van de open dag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Showstart
Een dag later, op maandag 2 april klinkt het startschot in de veerhaven, gevolgd door een spectaculaire showstart. De 19 deelnemende schepen zullen zichzelf presenteren door een ronde langs de Erasmusbrug en de Veerhaven te maken en vervolgens door te varen naar open zee. Dit zorgt voor een prachtig schouwspel met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond. De schippers, bemanning en studenten strijden vanaf dat moment om de Challenge Cup, de Sprint Award, het Gouden Kompas en de Race Achievement Award.

Klassieke Schepen Fonds
Loggers, barkentijnen, klippers, schoeners, twee- en driemasters: de vloot van de ROTC bestaat uit negentien unieke schepen behorend tot het Nederlandse Nautische Erfgoed. Het Klassieke Schepen Fonds zorgt ervoor dat een van de schippers na afloop van de wedstrijd een restauratie aan de boot kan doen. Op deze manier wordt met de Race of the Classics de klassieke scheepvaart in Nederland in stand gehouden.

www.rotc.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: