Groupama finisht met honderd zeemijl voorsprong in Auckland

Groupama in AucklandBrad Marsh (voordekker Groupama) is de eerste Kiwi die thuis voet aan land zette. Honderd zeemijl voor de andere teams finishte het Franse team als eerste in Auckland Nieuw Zeeland. Dat de Franse boot een ton water in de boeg had door het constant inbeuken op de 7 a 8 meter steile golven, en/of een kleine aanvaring was niet echt “part of the plan.”

Puma kwam als 2de boot over de lijn, gevolgd door een spannend treffen met Telefónica en Camper. Camper kon in het thuisland net geen podium plek scoren (93 sec verschil!!!), en moest die eer aan de Spaanse Iker Martinez (Telefónica) laten. Op een 5de plek kwam Ian Walker met Abu Dhabi over de lijn gevolgd door Mike Sanderson met team Sanya.

Puma claimt 2de plek
Ken Read welke zijn mast verloor in de eerste etappe, deed er 20 dagen 3u, 57 min en 50 seconden over om 25 punten binnen te rijven in deze 4de etappe.

Ken Read schipper Puma: "My God, I feel good to be in Auckland,"(zei Read vlak na de aankomst). From day one of this leg, ever since we sailed into the South China Sea, it's been tough. I know that's what we signed up for but man this is a challenging leg. "This result is something we can build on and we just wish we had a couple more weeks to hang around in Auckland."

Vervolgens kwam Telefónica aangezeild met wat normaal gezien een makkelijk te behouden voorsprong zou moeten geweest zijn. `Maar gijp na gijp ging de voorsprong van 700m, naar 500m, vervolgens naar 300m en zelfs minder. Maar Iker Martinez kon zijn voorsprong behouden tot over de finishlijn.

Chris Nicholson schipper van Camper: "It was a really close race but we just ran out of runway at the end. It was the toughest leg so far. Now we're really tired and we're just looking forward to being home."

Punten gedoe
Telefónica blijft aan de leiding met 121 puntjes, maar na deze etappe schuift Groupama naar een 2de plek met een punten totaal van 103 punten. Camper zakt een plekje en komt op een 3de plek met 98 punten te staan. Op vier staat Puma met 78 punten gevolgd door Abu Dhabi met 53pts en Team Sanya met 22pts.

Schade aan Groupama
De shore crew van Groupama heeft slechts 4 dagen de tijd om de boot terug spik en span te krijgen. Ze zullen 24 op 24 in de weer zijn om dit gat te dichten. De gehele crew zat wat in met de structuur van de boot. Er is een gedeelte van 1 meter uit de boeg gesneden om het geheel te onderzoeken.

Pierre Tissier (scheepsbouw manager van Groupama): “We have a zone under the collision bulkhead which has delaminated, and we are now in the process of repairing it.”

Franck Cammas: “The conditions we had to the north of the North Island were the worst we have seen in the entire race due to the sea state.”

To have coffee, or not to have coffee, that’s the question…?
Elke Belg en Nederlander die Bert Schandevyl een klein beetje kent, wil nu wel weten hoe het zit met zijn koffie avontuur op de Stille oceaan? We weten al wel dat den Berre momenteel “some decent coffee” binnen heeft, maar hoe zit het met het team verhoor?

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: