Top 10 weersites voor zeilers

Top 10 weersitesWeinig wind, veel wind of storm op zee? Regen of onweer? Wat is de weersverwachting over een week ? Waar vinden we grib files? Op zoek naar goede weerkaarten? Allemaal hebben we wel onze favoriete weerberichten sites. Een goed weerbericht aan boord is een essentieel onderdeel van de planning en elke keer een must om te bekijken voor we het water opgaan. We ontvangen ze via een doodgewone radio, vhf of online via het internet. Telkens sta ik er van versteld hoe ver in zee we UMTS of 3G ontvangst hebben met onze mobiele telefoon. Het is tegenwoordig makkelijker om online weersinformatie binnen te halen dan om te wachten op de klassieke weerberichten via radio of VHF.

Computer-generated
Het moet gezegd zijn dat vele weersites weerberichten publiceren die computer-generated zijn. Dit wil zeggen dat er geen weerman aan te pas kwam om de weerkaarten te analyseren en een voorspelling te maken.

Veelheid aan weersinformatie kan verlammend werken
Op het internet zijn er ontelbare websites die weersinformatie weergeven van verschillende meteorologische computer modellen. Dit heeft als gevolg dat we soms veel te lang blijven zoeken naar een weerbericht dat we geloofwaardig vinden of naar één die het best past bij onze tocht of wedstrijd. De veelheid aan keuzes kan ook verlammend werken en zorgt er soms voor dat we onze reis/wedstrijd onnodig uitstellen of zelfs afgelasten.

Weersites voor specifieke regio's
Sommige websites zijn zeer specifiek voor een bepaalde regio, meestal geschikt voor inshore gebieden. De condities op zee kunnen duidelijk verschillen. Het is dus belangrijk dat je de juiste informatie gebruikt voor het gebied waarin je vaart.

Blijf de officiële weerberichten uitluisteren
Het internet is een waardevolle aanvulling bij het maken van de tochtplanning, het blijft echter belangrijk om de officiële weerberichten uit te luisteren. Een tocht aanvatten zonder deze gehoord te hebben is “simply not done”. Het internet is heel toegankelijk thuis en op kantoor maar hoe verder we zeilen hoe moeilijker het wordt om connectie te maken alhoewel mijn Turbo WiFi antenne, zelfs ver uit de kust, toch nog een behoorlijke ontvangst geeft. Gekocht in een doodgewone camping zaak ben ik er toch best tevreden over. Zeiljacht in storm

Goede selecties maken volgens je zeilplannen
Voor een goede selectie op het internet is het belangrijk om je weerberichten af te stemmen op je zeilplannen. Het weerbericht voor een kanaaloversteek is duidelijk verschillend van een die we nodig hebben voor de Deltaweek op de Oosterschelde. Het zorgvuldig kiezen en selecteren van informatie is dus aan de orde. Ook eigen interpretaties zijn belangrijk. Het lezen en interpreteren van weerkaarten, luchten, wolken en wind zou tot de parate kennis van elke zeiler moeten behoren. Met honderden weerberichten sites op het internet wordt het echter moeilijk om een keuze te maken. Mijn lijst van 10 favorieten staat in logische volgorde voor wedstrijden en tochten op de Nederlandse binnenwateren, het kanaal en de Noordzee. Deze lijst is natuurlijk niet bindend en kan aangevuld worden naar eigen goeddunken. Hier lijst ik een overzicht van mijn 10 favoriete weersites:

1. Bracknell weerkaarten

Alle Bracknell weerkaarten die door de Engelse Meteorologische Dienst worden gemaakt. De weerkaarten staan netjes onder elkaar zodat ze makkelijk vergelijkbaar zijn. Ze coveren een heel groot gebied van West Europa. Met een beetje kennis en ervaring versta je hiermee direct wat voor weer de eerst komende dagen boven ons hoofd hangt.

2. Windfinder

Winbdfinder geeft in real time wind en weer rapporten uit voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Met behulp van de windpijlen is het mogelijk om per gebied of stad een wind en weer rapport te maken. Een windvoorspelling kan tot 24u vooruit.

3. De kust vandaag
Belgische kustweerberichten gemaakt door het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Het OMS houdt zeven dagen op zeven het weer en het getij aan onze kust en de vaargeulen naar de Westerschelde en kusthavens nauwgezet in het oog. Voor de bemanning van het OMS doet de afdeling Kust een beroep op een team van zeven gespecialiseerde mariene meteorologen van het KMI.

4. KNMI Marifoon weerbericht
De berichten voor de scheepvaart worden 24 uur per dag bewaakt in samenwerking met Rijkswaterstaat. Naast verwachtingen en waarschuwingen, houdt de maritiem meteoroloog ook de waterstand en de golfhoogtes langs de kust en het IJsselmeer in de gaten. www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.ht… Alle waarschuwingen voor land, kust- en Noordzeedistricten van Nederland voor de komende 48 uur.

5. UGRIB
Elke zeiler moet eigenlijk fan zijn van GRIB bestanden. Ze zijn makkelijk te downloaden over een trage internetverbinding en tonen verschillende weervariabelen die over digitale zeekaarten geprojecteerd kunnen worden. Zeilers beperken zich meestal tot het tonen van de oppervlakte luchtdruk, windsnelheid en neerslag. GRIB files zijn met computers gemaakt en moeten daarom met enig sceptisme bestudeerd worden. GRIB files kan je best in combinatie met weerberichten voor de scheepvaart gebruiken. Gratis Ugrib windows software is verkrijgbaar op deze website.

6. Met Office
Mijn favoriete weersinformatie site voor het kanaal, de Noordzee en een stuk Atlantische Oceaan. Hier vind je alle weerberichten voor de scheepvaart en stormwaarschuwing.

7. XC Weather
Goed voor alle actuele weersinformatie rond de kustgebieden van Groot Brittannië, Schotland en Ierland.

8. Top Karten
Soms moeten we een tocht lang op voorhand plannen. Met behulp van het Amerikaanse GFS (global forecast model) beschikken we over lange termijn weersvoorspellingen tot 16 dagen vooruit. De website is Duitstalig. Klip op op GFS in de linkerbovenhoek van de pagina en selecteer daarna '10m wind'. Met behulp van de 6 uur tijdsintervallen heb je een click-trough windvoorspelling op de kaart van West Europa.

9.Wind Guru
Deze laatste favoriet geeft een weersvoorspelling met behulp van pictogrammen voor windsnelheden, windrichting, wolken en neerslag. Met Wind Guru is het wel opletten want hij houdt geen rekening met kustlijn effecten. Wind Guru gerbuikt verschillende weer modellen vanover heel de wereld. Deze laatste werd initieel gebruikt door windsurfers en kitesurfers maar is ondertussen ook goed bekend onder de zeilers.

10...
Ik heb hem nog niet gevonden. Ken jij er nog één of meerdere die niet in deze top tien lijst mag/mogen ontbreken gelieve hem hieronder te vermelden.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens, Ice voor de zeilvrienden, is stichter van ClubRacer en is lector Interactive multimedia design aan de Thomas More Hogeschool. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler pur sang met een niet onbesproken zeil palmares: Winnaar Verbondsbezem, 2x Nederlands kampioen, Winnaar Antwerp Race en met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments