Zonovergoten IJspegel Race afgelopen zondag

IJspegel RaceHet is 11 maart 2012. Een nieuwe IJspegel racedag staat voor de deur. Het startschip is deze keer de Estrella. De wind zal uit het Noorden komen en 10 knopen hard zijn. Met deze verwachting vertrekken wij uit de haven van Scheveningen. De Estrella gaat vlak bij de wandelpier voor anker. De zon schijnt. De zee is vlak. Het is springtij. Alleen waar is de wind?

Om 11.30 uur staat er 4 knopen wind en gaat de uitstel erin. Om 11.50 uur is het toch zover en gaat de Tangoklasse van start. Rosetta schiet mooi weg bij de pinend. Redan zoekt het bij het startschip. Zonder al te veel problemen vertrekt een ieder naar de bovenboei. Bij de Uniformklasse gaat Esxcape als eerste over SB over de lijn. Wahooha4 volgt ook over SB bij de pinend. Harpoen gaat als derde. AddiXion vertrekt als laatste van het stel. Dan is de strijd met de elementen in volle gang. Veel snelheid zit er niet in de boten. Hier en daar ontstaan er windwakken. De ene boot vaart daar behendig omheen, de volgende parkeert zichzelf en komt niet meer vooruit. De stroom staat dwars op de baan en langzaam maar zeker verschuift het veld richting haveningang.

De Swans komen als eerste weer om de bovenboei. Triple P en Rosetta zitten hen echter op de hielen. De overige volgen op afstand. Bij de benedenboei wordt besloten de Sierra te hijsen en zo gaat er afgekort worden. De Swans finishen samen met Triple P en Rosetta. Dan gaat de vaart er echter uit en komt een ieder geparkeerd te liggen. Taxation gaat extreem naar de zuid en gijpt pas als het voor de haveningang van Scheveningen ligt. De tijd verstrijkt en zo hebben we tenslotte maar 5 gereglementeerde finishers. Triple P wint deze race in gecorrigeerde tijd.

Bij de Uniformklasse zien we de Esxcape komen. Ook zij drijft richting Europoort. Langzaam maar zeker komt er echter weer vaart in. Hier en daar zien we streepjes wind ontstaan en een ieder probeert op zijn eigen wijze daar van te profiteren. Esxcape finisht tenslotte na precies 1 uur in de strijd te zijn geweest. 17 minuten daarna verschijnt de Wahooha4. Daarna finisht de Antares . Bijzonder omdat zij zich bij meer wind beter in haar element voelt. Addixion gaat als 4e over de lijn en dan is er weer een groot gat met de achtervolgers. Om 13 uur 41 is de finishtijd verstreken en kunnen de motoren gestart worden om weerdichter bij het startschip te komen.

IJspegel Race

Daar wordt weer gewacht op meer wind. Bij Europoort zien we de rookpluimen buigen. En langzaam maar zeker voelen we weer wat beweging in de haren en begint de zee te rimpelen. De startvlag wappert weer en om 14.45 uur is er een nieuwe start. De stroom is er wat uit en de boten zitten bovenop de startlijn. Gelukkig gaat het goed en is alleen de Rebellion de klos en krijgt de X-vlag aan de broek. Zij luisteren de VHF uit en komen terug. Bij de Uniformklasse zitten de boten er ook bovenop en dreigen er veel over de lijn te gaan. Tenslotte gaat de Wahooha4 te vroeg. Zij luisteren niet naar hun VHF en denderen door met OCS tot gevolg.

We zien de Van Uden, Hawkeye en Baraka al naar beneden komen. Triple P zit er weer bovenop en ook Rosetta laat niet los. Roaring X volgt en Taxation gaat minder extreem dan de vorige keer.. Panther, Griel en Merlijn zitten achterin en Redan sluit de gelederen. Met de tijdslimiet van 16.00 uur , waarna geen boten meer mogen finishen, in ogenschouw genomen hebben de Tango-ers voldoende tijd om te finishen. Anders ligt het bij de Uniformklasse. De kans dat allen deze tijdslimiet zullen halen is niet groot en zo wordt er besloten dat er voor de Uniformklasse bij boei 3 wordt afgekort. Wahooha4 (OCS) ligt voorop. De Sierra met Uniform wordt gehesen. Ze worden gefinisht met geluidsignaal. Helaas gaan zij ook na melding op de VHF onverstoorbaar door en gaan weer op weg naar de bovenboei. AddiXion finisht als tweede en Escxape als derde. Antares sluit binnen de tijdslimiet de gelederen.

Ondertussen komen ook de Swans weer op full speed aan zetten. Is het gat met Triple P en Rosetta niet zo groot. Tenslotte wint in gecorrigeerde tijd de Triple P in tijd en wordt Hawkeye tweede.

Redan is de hekkensluiter. Raakt ook nog boei drie. Draait keurig zijn rondje en finisht uitbundig als laatste deze IJspegel van 11 maart 2012.
Het anker van de Estrella gaat op. We varen weer huiswaarts. Een mooie dag op zee zit er weer op.

www.clubracer.be/wedstrijdkalender/ijspegel-trophy-winterserie
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: