Olympisch zeilen 56 jaar geleden

Het eerste Belgisch olympisch goud in de zeilsport dateert van 1920. Het waren destijds Frédéric Bruynseels, Emile Cornellie en Florimond Cornellie met een 6 m-klasse die op het hoogste podium stonden tijdens de zomerspelen in Antwerpen. Léon Huybrechts deed het over met een 12 voets jol en pakte goud tijdens de zomerspelen van 1924 in Parijs. Sindsdien heeft België nooit meer olympisch goud behaald in de zeilsport. Zilver behaalde we vier keer waaronder Antwerpenaar André Nelis in de Finn klasse tijdens de olympische spelen van 1956 in Melbourne.

Deze nostalgische video-clip van 56 jaar geleden kreeg ik gisteren van Joep Straus toegezonden. Joep en André zijn beiden collega zeilmakers op rust. Ze zijn allebei nog zeer actief op en rond het water. Joep Straus is onlangs international judge geworden en André Nelis, geboren in 1935, zag ik vorig zeilseizoen nog regelmatig aan boord van een wedstrijdjacht. Respect!

Hopelijk krijgt de lijst van Belgische olympische medaillewinnaars er dit jaar een naam bij. We gaan er voor duimen...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_olympische_medaillewin…

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: