Artemis Racing test AC72 wingsail op een Orma 60

AC72 wingsailEerder deze week meldde we via het AC72 catamaran update forum dat Artemis Racing hun AC72 wingsail ging testen op een Orma 60 trimaran. Nu deze getuigd is kunnen we het verschil zien met het vleugelzeil van de AC45 catamaran. Het ziet er alvast indrukwekkend uit!

Volgens Artemis Racing zouden er 35.000 manuren in de bouw zitten van hun eerste AC72 wingsail.

Terwijl de America's Cup defender en andere challengers gekozen hebben voor wingsail tests op kleinere boten kiest Artemis gelijk voor praktijktests op ware grootte. Alhoewel dit Artemis eerste deelname is aan de America's Cup lijkt mij deze weg een goed plan van aanpak.

CEO Paul Cayard vertelt: “We chose the full scale strategy. Our decision was more time consuming, but it allows us to learn how to handle this powerful wing. Before performance, there is the safety of our team. San Francisco Bay in July and August is an unforgiving place”.

De AC72 wing is 40 meter hoog en telt 260m² aan zeiloppervlakte.

AC72 wingsailAC72 wingsailAC72 wingsail test

Bekijk ook de bouw van Artemis Racing' AC72 wingsail:

Foto's: Sander van der Borch / Artemis Racing

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: