Volvo Ocean Race richting Zuidelijke Oceaan

Volvo Ocean RaceAbu Dhabi won de Practice race op donderdag. Team Sanya won de Pro-Am Race op vrijdag, en Camper won afgelopen zaterdag de In-Port Race en rijft 6 punten binnen. Olympisch 49-er kampioen Martin Kirketerp vervoegd Team Sanya en vervangt daarmee Ryan Houston welke met een infectie moet thuis blijven. En op Abu Dhabi blijft Justin Ferris thuis. Zijn plek wordt ingenomen door de Finn zeiler uit Sydney Anthony “Nocka’ Nossiter.

In-Port Race
Camper voldeed volledig aan de verwachtingen en ging op thuis water met alle eer lopen. Puma kwam 54 seconden na Camper over de lijn en werd 2de voor Groupama welke bijna anderhalve minuut achter Camper finishte. Team Sanya met de enige Kiwi schipper Mike Sanderson aan boord werden knap 4de en tellen 3 puntjes bij hun totaal op. Abu Dhabi werd 5de voor Telefónica.

Toch raar die Telefónica eh? Ofwel zeilen ze vooraan, ofwel zeilen ze vanachter in de In-Port races? Maar wat nog raarder is, is dat ze elke keer wanneer ze vanachter finishen in een In-Port Race, ze een etappe overwinning behalen in de daaropvolgende offshore. Of ze dat deze keer ook gaan doen…?

Iker Martinez: “It is very important that we react properly and do what we have to do on the next offshore leg -- sail hard, sail well and be in front of the other guys.”

Een opgewonden Chris Nicholson: “It was a cool day for us all round. If we could have written the script it would have been just that.

Puntjes grabbelen
Wat betreft de punten is het spel nog lang niet gespeeld. Leider Telefónica heeft 122 punten en heeft best wel wat voorsprong op nummer 2 en 3 zijnde Groupama en Camper met respectievelijk 107 en 104 punten. Op een 4de plek zien we Puma staan met 83 punten en Abu Dhabi op 5 met 55 punten. Team Sanya sluit het rijtje met 25ptn.

Zuidelijke Oceaan & een “Willie Warmer”
Op zondag vertrokken de Volvo 70’s voor hun 5de etappe welke hen van Auckland naar Itajai zal voeren in Brazilië. De etappe is 6750 zeemijl lang en zal hen rond de befaamde Kaap Hoorn voeren.

Het is nu al bijna zeker dat ze zullen te maken krijgen met golven van over de 12 meter en windsnelheden van rond de 60kn en niet echt zomerse temperaturen.

Als je rond de “Hoorn” gaat zijn er blijkbaar wel een paar gewoontes, net zoals over de evenaar gaan. Zo is het de gewoonte dat je een sigaar rookt en dat je wat rum drinkt. Er wordt gezegd dat je naakt rond de Hoorn moet gaan. Stuurman/trimmer van Team Sanya Dave Swete heeft speciaal van zijn vriendin een “Willie Warmer” mee gekregen.

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: