Weerbericht Goofies Race - maart 2012

Weerbericht Goofies RaceMorgen krijgen we tijdens de Goofies Race de eerste lentekriebels. De temperatuur loopt in de warme sector op tot 12 à 13°C. De spelbreker voor het echte lentegevoel is de massale hoeveelheid vochtige lucht die nog steeds gevangen zit in de onderste lagen van de atmosfeer. Deze zorgt morgenvroeg nog voor dichte mist maar de komst van het koudefront zou geleidelijk de lage shit moeten opkuisen en de zichtbaarheid doen oplopen. De kans bestaat erin dat er tijdelijk wat opklaringen komen om het lentegevoel compleet te maken. De wind is niet super maar zou voldoende sterk moeten zijn om een mooie winterwedstrijd op de Oosterschelde te garanderen.

Algemene synoptische situatie:
Een Europees hoog dat de voorbije dagen voor grijs en mistig weer zorgde, ligt momenteel met zijn kern boven het Kanaal en trekt de volgende 24 uur langzaam via de Noordzee richting Scandinavië. Op deze manier wordt er plaats gemaakt voor storingen vanuit het westen. In de nacht van vrijdag 2 maart op zaterdag 3 maart passeert een zwak warmtefront verbonden aan een depressie nabij de Britse Eilanden. Morgen, zaterdag 3 maart, bevinden we ons in de warme sector en morgenavond staat de passage van het bijhorende koufront op het menu.

Weerbeeld:
Morgen start betrokken met verspreide nevel en mist die slecht langzaam optrekken. Het kan wat miezeren. Na de middag komen er tijdelijk wat opklaringen maar vanuit het westen schuift er opnieuw meer bewolking binnen gevolgd door regen in de late namiddag en avond.

Zichtbaarheid:
Eerst matig tot slecht zicht ten gevolge van nevel en mist. Het zicht loopt in de loop van de dag geleidelijk op door de komst van het koufront.

Temperatuur:
Maxima rond 12-13°C.

Wind:
De wind ruimt in de loop van de dag van ZZO naar WZW met de nadering van het koufront. Het grootste deel van de dag staat er een briesje van 3 Bft. Net na de middag kan de wind even verzwakken om dan in de loop van de namiddag geleidelijk toe te nemen met de komst van het front

06 utc (07 LT): ZZO 7-10 knopen
09 utc (09 LT): ZZW 7-10 knopen
12 utc (13 LT) : ZW 7-10 knopen
15 utc (16 LT) : ZW 10-12 knopen
18 utc (19 LT): WZW 12-15 knopen

Rukwinden: Niet van toepassing, pas na de passage van het koufront ’s avonds komen er rukwinden tot 40-50 km/h.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: