Winnaar Velux 5 Oceans Brad Van Liew failliet

Brad Van LiewAmerikaan Brad Van Liew, die in 2011 nog de eindoverwinning in de Velux 5 Oceans op zak stak na winst in alle etappes, heeft zich in zijn thuisland failliet laten verklaren. Zijn ‘Le Pingouin’, een snelle Open 60-voeter uit 1998 van de tekentafel van Marc Lombard, komt terug naar Frankrijk.

Van Liew zeilde zonder hoofdsponsor op de romp van zijn boot de Velux 5 Oceans uit zonder kleerscheuren. De geldsommen die na elke etappe aan de winnaar uitgekeerd werden, hielpen mee om zijn wedstrijd te financieren. Maar dat bleek lang niet genoeg te zijn om het totale budget te dekken.

Het is niet alleen zijn bedrijf dat nu failliet is: ook een stichting in South-Carolina waarvan hij directeur is, zit in slechte papieren. Hij wordt er nu van beschuldigd dat hij de schuldenberg van die stichting niet echt aangezuiverd zou hebben.

In december vorig jaar werd zijn Le Pingouin in beslag genomen door de gerechtelijke instanties. De boot is nu verkocht aan één van zijn schuldeisers. Naar verluidt heeft een Frans team de boot uit dat faillissement gekocht, met als bedoeling de boot wedstrijdklaar te krijgen tegen oktober, zodat ze ingeschreven kan worden voor de Vendée Globe, dé non-stop solorace voor (Franse) zeezeilers.

Le Pingouin komt terug naar FrankrijkLe Pingouin komt terug naar Frankrijk

Brad Van Liew zorgt er intussen voor dat hij en zijn gezin verder kunnen leven. Hij maakt nu deel uit van het team van Italiaan Giovanni Soldini, ook een solo-‘Round the World’-veteraan, dat onlangs met de Maserati, een uitgebouwde Volvo 70, een nieuw zeilrecord vestigde tussen het Spaanse Cadiz et het Caraïbische Santo Domingo.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: