Volvo Ocean Race vloot krijgt slaag en incasseert

Volvo Ocean RaceNa “boat-breaking”condities in het slechtste weer dat de teams tot nu toe hebben mee gemaakt in deze race, blokkeert een hoog drukgebied de weg naar de Westelijke hoge snelheid route richting Kaap Hoorn. Abu Dhabi moest al na de 24 uur terugkeren met een schot dat los kwam en kon dan niet vertrekken vanwege windsnelheden van rond de 60 knopen (windkracht 11). Ze hebben nu een slordige 400 zeemijl achterstand maar lopen in.

Een beetje slecht weer…
Het feit dat buiten Abu Dhabi alles nog heel is bij deze Open Volvo 70’s, zegt veel over hoe sterk dat deze boten zijn en hoe professioneel de teams alles uit de boot proberen te persen op de grens van veiligheid en willen winnen. Bij Abu Dhabi kwam het schot los dat voor versteviging zorgt wanneer ze de J4 (zwaar weer voorzeil) hijsen.

Walker schipper Abu Dhabi: “I don’t think it was a structural threat to the boat, but it would have been a big repair to get the bulkhead back in and take the load of the J4 which is a sail we’re probably going to use 80 per cent of the time in the Southern Ocean.”

Schouder uit de kom en rugpijn
Aan boord bij Puma raken 2 crewmembers gewond. Stuurman Thomas Johanson raakt zijn schouder uit de kom nadat hij bij het buitenkomen door een golf mee gespoeld werd en de kuip van heel dichtbij zag. En voordekker Casy Smith klaagt over rugpijn na het uitvoeren van de vele loodzware zeilwissels. Schipper Ken Read overwoog zelfs even om zijn koers te wijzigen naar de Chatman Islands, maar dit plan is gewijzigd. De mogelijkheid om Smith bij Kaap Hoorn te repatriëren is nog steeds reëel.

Ken Read: “Jono (de boot dokter) just slowly popped his shoulder back in place and all of a sudden you saw his eyes open up. It was instantaneous relief. He was back on deck today having a drive, so he’s recuperating quite quickly.”

Chris Nicholson schipper Camper: “Certainly the roughest 24 hours I can remember for the last four editions of this race. “Going over the waves is like playing Russian roulette every time, when you just hope for the best.” You can’t stand up. If you move anywhere you are crawling around on your hands and knees clipped on. Every little job that we take for granted normally is now a bit of a procedure. “Everything has a high level of difficulty with it. Just to go over to the leeward side of the boat to ease a sheet the driver has to ease up a little bit otherwise that person gets washed down the deck.”

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: