Groupama pakt de leiding en ook Camper moet er even tussenuit

Groupama pakt de leidingOok Camper (Chris Nicholson) zet nu koers richting Puerto Montt aan de West kust van Chili (een 800 zeemijl boven Kaap Hoorn) om de schade aan de boeg te herstellen. Team Telefónica (Iker Martinez) moet voor dezelfde reden wat gas terugnemen. Blijven nog over: Groupama, Puma en Abu Dhabi die “full power” kunnen gaan in 40 knopen ijskoude wind met vlagen van 60 knopen en een zee die om het licht uit te drukken ‘een beetje in de war’ is met golven tussen de 6 en 12 meter hoog. Team Sanya (Mike Sanderson) zal waarschijnlijk de rest van de vloot terug vervoegen in Miami.

Camper
Op Camper probeerde men de schade aan een schot in de boeg te herstellen die een paar dagen geleden al optrad in de boeg van het schip. Ze zullen stoppen met racen vanaf dat ze dichter bij Puerto Montt zijn. Chris Nicholson verwacht een 3 tal dagen van reparatie.

Chris Nicholson: "We estimate it will be three days of repairs and then we will be on our way to Itajai. So we will suspend racing once we get closer to Puerto Montt, do our repairs and get back in the race."

Telefónica
Wat het probleem op Telefónica juist is blijft een beetje vaag, maar het is serieus genoeg om de boot wat af te stoppen om de nodige reparaties uit te voeren. Wat we wel weten is dat het een probleem in de boeg is. Gisteren nog werden ze letterlijk dwarsscheeps overvallen door een gigantische 10 meter golf.

Media man Diego Fructuoso: “We have to sail slower now because we've got a problem with the boat. “ It's nothing serious, but it could become serious, so we've got to use our heads. “Pepe has been working non-stop to get the boat back to being as good as new. I'm sure he'll get there shortly and we can get back to full speed”.

Groupama
De Fransen liggen momenteel mooi aan de leiding met een 50nm voorsprong op Puma. Voordekker Brad Marsh ging gisteren nog even de mast in om te checken of alles nog in orde was, en alles bleek ok. Voor de rest zijn er hier en daar een paar kleine lekjes waardoor de bemanning constant moet hozen.

Team Sanya
Team Sanya zal binnen een kleine 48u in Tauranga (Nieuw Zeeland) aankomen. Het team is van plan zo snel mogelijk terug in de race te stappen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit Miami. Hopelijk krijgen we nog contact met den Berre voor wat inside information…

Puma
Momenteel op een knappe 2de plek en zo’n 100nm voor Telefónica doen de Amerikanen het lang niet slecht. Geen berichten over brokken aan boord, maar enkel een tevreden schipper die weet wanneer hij wat gas moet terug nemen en wanneer hij de boot terug kan laten gaan.

Ken Read: “It’s windy and wild with massive waves, yeah -- everything you’ve ever read in a travel brochure. “This leg, there is a form of battle fatigue; it wears you out, the pounding and bashing. You get used to 40 knots of breeze which is a little scary in its own right when you say it.”

Abu Dhabi
Elke dat begint het er voor Ian Walker en zijn bemanning beter en beter uit te zien zonder dat ze er al te veel voor moeten doen. Door het uitvallen van Sanya en de reparatie stop van Camper zullen de Emerati van een laatste plek naar een 4de plek opschuiven. En wie weet wat gebeurd er nog met Telefónica? Misschien eindigen ze nog op het podium? Maar een front haalt hen stilaan in…

Media man Nick Dana: "I have a feeling this is the last day I will be writing to you in relative comfort"

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: