Goofies Race in lentecondities

Goofies RaceNa de zware condities in januari en de afgelasting in februari waren de weergoden de nep-Goofen nog eens gunstig gezind. Er was een flauwe tot matige koelte beloofd uit zuid tot zuidwestelijke richting en dat zowaar in lentecondities. Aan de start lieten de windmeters aan boord nauwelijks meer dan 8 knopen optekenen. Op het einde van het tweede rak zakte de wind nog wat verder in en leek het een lange wedstrijddag te gaan worden. Gelukkig schoot Aeolus na een uurtje wedstrijd wakker en kon het zeilfestijn echt beginnen.

De nep-Goofen hebben dit seizoen duidelijk de smaak te pakken en schotelden de 77 deelnemende schippers met hun bemanning alweer een uitdagende baan voor. Het werd een rondje plaat 'met extra hindernissen'. Taktiek, zeiltrim, boothandeling zouden bepalen wie met de Oosterschelde-eer ging lopen, zoals het hoort in een zeilwedstrijd.

De Banen
Start naar het oosten, voor de habitués 'naar de brug'. Meteen 3 opeenvolgende spirakken. In het aanschijn van de torens van Zierikzee kon het lussenspel rond de boeien beginnen.

Tot aan de voorlaatste boei kreeg elke klasse een ietwat ander parcours voorgeschoteld. Daarna gingen alle boegen richting Zeelandbrug om na het ronden van de SvK11 te finishen voor Colijnsplaat. Een ondertussen klassiek einde van een heerlijke zeildag.

De banen, rood voor ORC1, blauw voor ORC2-5 en groot ongemetenDe banen, rood voor ORC1, blauw voor ORC2-5 en groot ongemeten

De verschillende klassen
In de ongemeten kleiner dan 10 meter, die trouwens maar best de VHF hadden aanstaan, want net voor de start werd nog een ultieme wijziging van hun parcours doorgegeven, was het uitkijken naar alweer een duel tussen de AXIE en de LECAS. De X-79 van Van Eerten was de eerste over de finishlijn, net voor de VELFARISTO van Verton. Deze J-92 zou met zijn GT van 100/83,5 niet misstaan tussen de grote ongemeten broerkes, maar dat geheel terzijde. Na het rekenwerk van Kees Van der Vaart hield de AXIE 36 seconden over op... jawel de LECAS van Declercq. De WINDHAPPER, een Dehler 25cr van Minden werd derde.

Bij de grote broerkes stond een ander duel geprogrammeerd. PLAYSTATION 4 versus PRINCE DE PETARCQ. Op Jansens Oyster SJ41 zat misschien net iets teveel volk aan dek, want de Hanse 400 van Fereman haalde het met de vingers in de neus, wat overeen komt met 10 minuten tijdsverschil. De Y-KNOT van Aertssen vervolledigde het podium. KAREL MET DE HOUTEN POOT, een Simones 45 van Horbolt haalde makkelijk de linehonours maar kocht daar verder weinig voor. De Bavaria 38 PAMYRA van Lohaman haalde de finish niet.

Werk aan de winkel voor de trimmersWerk aan de winkel voor de trimmers

In ORC1/IRC waren het de LENDER, de STORTEMELK en de CHECKMATE die alle prijzen onder hun drietjes verdeelden. De Swan 45 van De Ridder was de eerste over de finishlijn. Na IRC verrekening voldoende voor winst, voor STORTEMELK, de X-43x van de Vries Lentsch en LENDER, de X-41 van Meersman. Op de ORC tabellen wisselden de eerste en de derde IRC-finishers van plaats.

In de ORC2-5/IRC2-5 klasse finishte de A BOEN van Bol alweer sterk. Op de IRC ranking moest hij enkel de SHARK, een First 35 van van den Haute, laten voorgaan. De Ker 32 LUCTOR ET EMERGO 2 van Harmsen werd derde. Na ORC verrekening eindigde de Stern 33 alweer als runner-up, dit maal na de SWITCH, een Dehler 36 van Meijer. Hier vervolledigde de J-35 RAGAZZA van Gabriel.

De strijd om het algemeen klassement
In de strijd om de overallprijzen in het algemeen klassement beginnen zich de (potentiële) winnaars af te tekenen.

Bij IRC/ORC 1 staat CHECKMATE van Peter de Ridder uit Gorkum in beide klassen op de eerste plaats. In IRC met 8 punten voorsprong op de WEERGA van Wessel Liesenga uit Middelburg. In de ORC klasse heeft hij 4 punten voorsprong op Marco de Bat uit Terneuzen met de BATTELEUR.

Bij IRC 2 en ORC 2-5 staat Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN op de eerste plaats. Omdat hij met zijn bemanning naar Frankrijk gaat om de “Spiouest” wedstrijden te varen kan hij in april zijn eerste plaats niet verdedigen. Er mag door het uitvallen van twee races mag er geen wedstrijd meer worden afgetrokken. Daardoor zal hij zijn eerste plaats vermoedelijk niet kunnen behouden.

In ORC 2-5 zal bijna zeker een ander met de eer gaan strijken. Als de SWITCH met een van de Meijers aan het roer in april beter vaart dan een 18e plaats zal hij in ORC winnaar worden. In IRC 2 kan Wim Harmsen uit Oorschot met de LUCTOR ET EMERGO winnaar worden als hij ten minste een 3e plaats haalt in april

Ongemeten groter dan 10 meter.
Bert Jansen uit Berghem (B) met de PRINCE DE PETARCQ staat in deze klasse bovenaan. Luc Feremans uit Schilde (B) met de PLAYSTATION 4 en Don de Raad uit Wilhelminadorp met DENONZEN maken ook nog kans op de eindoverwinning

Ongemeten boten kleiner dan 10 meter.
De LECAS van Declercq uit Merksem (B) staat in deze klasse op dit moment bovenaan maar J van Eerten uit Kortgene met de AXIE en Marloes Swinkels uit Goes met de JILLZ hebben nog kansen op de eindoverwinning.

Afspraak 7 april voor een spannende ontknoping. Wie zal de overall-overall mogen aantrekken?

Foto's: © Guy Clappaert

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: