Belgische zeilsters in de finale van de Woman’s Cup

Woman’s CupHet voorbije weekend stond de haven van het Franse Pornichet, vlakbij het mondaine badplaatsje La Baule, volledig in het teken van de Women’s Cup : een ideetje dat een jaar geleden ontstond uit het brein van de Française Cécil Keriel, die zo de honderste verjaardag wou herdenken van de ‘Dag van de Vrouw’.

Het zal u niet verbazen dat Mady Fobert, onlangs nog verkozen tot Yachting Manager, dat een uitstekende aanleiding vond om toen enkele van haar vrouwelijke zeiltalenten aan te sporen om aan die Woman’s Cup deel te nemen. Vorig jaar streed het team van Bel-Yachting er tegen 13 andere zeilsterploegen. Deze keer bereikte de teller vlotjes 28 ingeschreven teams, en moest de organisatie zelfs inschrijvingen weigeren…

Gold Fleet
Aan boord van een door de organisatie ter beschikking gestelde vloot J-80’s streden de 28 vrouwenteams op zaterdag in twee groepen om een ticket tot de Gold Fleet. Met twee zesde plaatsen stelden Agnes, Delphine, Céline, Manon en Lou meteen hun ticket voor de finale veilig. Het moet gezegd dat de meeste teams speciaal voor deze gelegenheid gevormd werden, slechts enkele teams zeilen al langer samen.

Onder de deelneemsters enkele grote namen, zoals die van de meter van het evenement Samantha Davies: zij zeilt al enkele jaren op topniveau in de Figaro-klasse, maar heeft ook al een Vendée Globe achter de kiezen. Ook Claire Leroy, de Franse matchrace-kampioene, was van de partij.

Omdat er voor zondag barslecht weer voorspeld werd, besloot de organisatie om de Gold Fleet race dan maar aansluitend aan de groepsraces te varen. Het zag er voor ons tricolore team lang goed uit, totdat een simpel gijpmaneuver plots volledig verkeerd liep. Dat vertaalde zich meteen in vele plaatsen verlies, maar onze jongedames wisten uiteindelijk nog 11de te eindigen.

Because I am a Girl
Maar het waren zeker niet alleen deze wedstrijden waarom Mady en haar piepjonge zeilteam (samen geen 100 jaar oud – zonder Mady mee te rekenen) de bijna 800 kilometer lange rit naar Pornichet aflegden. Het gebeuren naast de wedstrijd was minstens even interessant.

Because I am a GirlBecause I am a Girl

De Women’s Cup steunt immers het project ’Because I am a Girl’ van PLAN, een niet-gouvernementele organisatie. Met hun campagne wil PLAN de ongelijkheid tussen de geslachten aan de kaak stellen, en ijvert ze om meisjes méér kansen te geven, om hen zo beter te wapenen in hun strijd tegen armoede.

Tijdens een rondetafel met vertegenwoordigsters van PLAN en alle zeilsters (en dat waren er een pak) kregen de aanwezigen in een notedop uitgelegd waarom een campagne als ‘Because I am a Girl’ nodig is. Ook de Women’s Cup draagt haar steentje bij, en niet alleen financieel.

Het evenement brengt drie generaties zeilsters samen : die van de pioniers die aan boord van de grote jachten aanmonsterden omwille van hun zeilcapaciteiten en niet enkel vanwege de kennis van één of ander goed recept, de tweede generatie zeilsters zoals Samantha Davies, en tenslotte de jonge garde.

Deze laatsten konden hier honderduit vragen stellen aan de zeilsters die voor hen al stukken van het zeilpad effenden, en die graag hun ervaringen en tips doorgaven over hoe ze zich met meestal minder middelen toch een weg wisten te banen in de voornamelijk mannelijke zeilwereld.

Derde editie in 2013
Deze setting ontlokte bij Samantha Davies de spontane opmerking dat zij niet alleen haar zeil-idolen ontmoette, maar dat zij ook plots besefte dat een groot deel van het jonge publiek haar als zeil-voorbeeld zag. Dat vond ze schitterend. Ze nam ruim de tijd om alle vragen die op haar afgevuurd werden, te beantwoorden.

Met hun tiende plaats overall is de goesting van Mady en haar team nog groter om er in 2013 weer bij te zijn. Het zijn niet de kilometers tussen Brussel en Pornichet die hen gaan tegenhouden. Als er nog jongedames zijn die van de unieke ‘women only’ sfeer willen proeven : Mady kent de weg…

http://www.womencup.fr/
http://plan-international.org/girls/

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: