Zwitserleven Zeilweek opnieuw een trekpleister voor internationale toppers

Zwitserleven ZeilweekDe Zwitserleven Zeilweek op het Waddeneiland Texel is in 2012 opnieuw de plek waar high performance zeilers en recreanten uit de gehele wereld samenkomen. De Zeilweek begint op woensdag 6 juni en duurt vier dagen. Als hoogtepunt start op zaterdag 9 juni de 35ste Zwitserleven Ronde om Texel. Voor het tweede achtereenvolgende jaar vinden op Texel in de aanloop naar de Ronde om Texel tegelijkertijd het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen en het WK Nacra Infusion plaats.

De organisatie verwacht dat deze 35ste editie veel catamaranzeilers, maar ook oud winnaars naar Texel lokt. De inschrijving voor de Zwitserleven Zeilweek is vanaf 1 maart geopend. Zwitserleven verbindt zich nog voor een jaar aan dit spectaculaire catamaranevenement.

Kampioenschappen
In 2011 werden voor de eerste keer de wereldkampioenschappen Nacra Infusion verzeild op Texel, nadat de klasse in het najaar van 2010 de ISAF-erkenning kreeg. De wereldkampioenen F18 van 2009 Coen de Koning (Hoorn) en Thijs Visser (Amersfoort) mochten zich de eerste officiële wereldkampioenen noemen. Het duo was ongenaakbaar en won het kampioenschap met elf punten verschil op de nummers twee. Het WK Nacra Infusion duurt van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 juni. De wedstrijden worden tegelijkertijd met het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen, de Texel Dutch Open, verzeild. Voor de eerste drie dagen staan de baanwedstrijden rondom de boeien op het programma. Voor de recreanten valt eveneens genoeg te beleven met onder meer de traditionele Horstocht op donderdag en de Tocht naar de Noord op vrijdag.

Zwitserleven Ronde om Texel
Dit jaar zal het startschot voor de 35ste Zwitserleven Ronde om Texel tussen 11.00 en 12.00 uur klinken. De organisatie hoopt bij deze jubileumeditie een record aantal zeilers te mogen verwelkomen voor deze grootste catamaranrace ter wereld. De ochtend voor de start bij Paal 17 levert zoals altijd een bont tafereel van vele verschillend gekleurde catamarans. Recreanten en cracks staan zij aan zij hun boten op te tuigen. De spanning is voelbaar. Als de catamarans eenmaal door de branding zijn, begint het positie zoeken voor de startlijn. De kunst is je niet voortijdig over de lijn te laten drukken. Als het rooksignaal vanuit de helikopter zichtbaar is, schieten de 500 tot 600 catamarans als een katapult weg op weg naar de vuurtoren aan de noordzijde van het eiland. In 2012 zijn de overall winnaars van vorig jaar, Mischa Heemskerk (Roelofarendsveen) en Bastiaan Tentij (Den Haag), de te kloppen mannen. Heemskerk schreef de Zwitserleven Ronde om Texel al driemaal op zijn naam.

Social media en activiteiten
Naast de uitdagende zeilomstandigheden staat de Zwitserleven Zeilweek tevens bekend om de gezellige sfeer op het strand. Vanaf woensdag 6 juni is de Pitstraat weer het kloppende hart, waar teams en dealers zich presenteren. Vanaf donderdag begint het programma met live optredens in de feesttent.

De gehele Zwitserleven Zeilweek is te volgen via de website www.roundtexel.com, Facebook en Twitter.

Foto: Laurens Morel
Tekst: Marjolein Brandt

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: