Ronde van Vlaanderen à la Voile

Het is aan de ClubRacer-redactie-oren gekomen dat de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) aan een zeilwedstrijd aan het sleutelen is die qua concept geheel zou aanleunen bij het bekende Tour de France à la Voile. Sinds deze bekende zeilwedstrijd van bij onze zuiderburen vorig jaar in juni gedurende 2 dagen de haven van Blankenberge aandeed, is er een licht gaan branden bij enkele mensen van de Vlaamse Yachting Federatie. Normaal gezien zou de zeilwereld daags na 'Vlaanderens Mooiste' hierover ingelicht worden, maar ClubRacer kan nu al een tipje van de sluier lichten.

Net zoals in de Tour de France à la Voile zou er in etappes gevaren worden. De wedstrijd zou starten op zaterdag 7 juli in Nieuwpoort. Op dag 1 wordt er een baan rond bestaande boeien gevaren. Op dag 2 volgt er dan een offshore naar Oostende. Zo gaat het ieder weekend verder en worden alle Vlaamse jachthavens aangedaan, Nieuwpoort - Oostende - Blankenberge - Zeebrugge - Antwerpen. Op zaterdag 4 augustus ligt de finishlijn in Antwerpen, toch een beetje hoofdstad van Vlaanderen, waar de Ronde dan op gepaste wijze zou afsluiten, met een heuse happening en veel feestgedruis op zondag.

De boot
Het grootste pijnpunt was de keuze van het zeiljacht waarmee zou gestreden worden. Het idee om de Ronde met gemeten jachten te laten varen en aldus een IRC en CR klassement op te maken bracht te veel rekenwerk met zich mee. Ook wou de organisatie het voor de toeschouwers makkelijker en duidelijker maken om de wedstrijd te volgen. Volgens onze bron bij de Vlaamse Yachting Federatie zou er voor deze eerste editie dan toch uitgekeken zijn naar een eenheidsklasse.
Het oog van de organisatie zou gevallen zijn op de Bénéteau First 31.7, waarvan er nog al wat rondvaren in Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Nederland. Dhr. Adriaan vande Velde wou dit nieuws noch bevestigen, noch ontkennen en verwees ook naar morgen, 2 april, voor verder officieel nieuws.

Uiteraard zullen velen ontgoocheld zijn in de keuze van de 31.7, maar de organisatie heeft beloofd dat bij een goede respons er voor de volgende edities een ander type zeiljacht in aanmerking kan komen. Hierover zou dan uitgebreid in het wedstrijdzeilers milieu rondvraag gedaan worden. Wij kunnen dergelijk - op zijn minst verrassend - initiatief alleen maar toejuichen. De wedstrijd vult meteen een groot gat in de zeilkalender en met de keuze van de boot is niets verkeerd.

Er zou gekozen zijn voor de First 31.7Er zou gekozen zijn voor de First 31.7

Nu maar hopen dat heel wat 31.7-schippers gecharmeerd zullen zijn met dit initiatief en er alles zullen aan doen om hun cruiser-racer te laten deelnemen aan dit evenement. Op het ClubRacer forum is er reeds een Ronde van Vlaanderen à la Voile geopend, waarop kandidaat opstappers per weekend kunnen inschrijven. Zo kan er door de schippers eventueel beroep gedaan worden op voldoende gelegenheidsbemanning, wat hen moet toelaten om de ganse Ronde van Vlaanderen uit te varen. Meteen een unieke ervaring.

Wij kijken al uit naar de berichtgeving door de officiële kanalen morgen maandag en volgen uiteraard alles verder op. Ook de Ronde van Vlaanderen à la Voile zelf zal door de ClubRacer redactie uitgebreid gevolgd worden.

Foto: © Antoine Beysens

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: