Jules Verne Trophy - de recordvideo's door Banque Populaire V

Op 22 november 2011 iets over half tien 's ochtends lokale tijd, werd de startlijn tussen Ushant, het Franse Finistère, en Lizard Point, de Engelse zuidtip, door de maxi trimaran Banque Populaire V overschreden. Diezelfde lijn werd exact 45 dagen 13 uren 42 minuten en 53 seconden later terug overschreden, nu fungerend als finishlijn. Een nieuw Jules Verne Trophy record was gevestigd. Onderweg sneuvelden ook nog eens zowat alle intermediaire besttijden. Genoeg voor ongeveer anderhalf uur videomateriaal.

Schipper Loïck Peyron verbeterde samen met Thierry Chabagny, Florent Chastel, Thierry Duprey du Vorsent, Kevin Escoffier, Emmanuel Le Borgne, Frédéric Le Peutrec, Jean-Baptiste Le Vaillant, Ronan Lucas, Pierre-Yves Moreau, Yvan Ravussin, Xavier Revil, Brian Thompson, Juan Vila en de aan wal gebleven router Marcel van Triest het oude JVT record op naam van Groupama 3 met zo maar liefst 2 dagen, 18 uren, 1 minuut en 59 seconden. Magistraal.

Onderweg werden dus nog tal van tussenrecordtijden gevestigd. Zo werd bijvoorbeeld de afstand evenaar - evenaar afgelegd in 32 dagen, 11 uren, 51 minuten en 30 seconden. De Indische Oceaan werd dan weer overgestoken in 8 dagen, 7 uren, 22 minuten en 15 seconden. De gemiddelde snelheid over de door het water afgelegde 29'002 zeemijlen bedroeg maar liefst 26,51 knopen. Waanzinnig.

Dit alles zijn magnifieke, maar droge en uiteindelijk saaie cijfers. Veel pakkender en blijvender zijn de bewegende kiekjes gemaakt aan boord van deze Franse maxi trimaran. Zo zijn er bijvoorbeeld de beelden van de Banque Populaire V die in de passaatzone een luxecatamaran op spuugafstand voorbijscheurt (minuut 8, eerste video). Onvergetelijk.

Ook de ClubRacer-redactie slaat de weg in van de bewegende beelden. In de volgende 2 video's zie je meteen waarom...

Trophée Jules Verne 2011/12 - partie 1/2 - Loïck... door paquito21000

Trophée Jules Verne 2011/12 - partie 2/2 - Loïck... door paquito21000

Foto: © B. Stichelbaut/BPCE
Video's: © Voile Banque Populaire - Paquito21000 - Dailymotion

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: