Bert Bossyns in de startblokken voor de Pornichet Sélect 6.50

Bert BossynsBert Bossyns en zijn boot, de NETWERK staan op scherp. Morgen zaterdag start de Pornichet Sélect 6.50. De eerste race van een reeks van vijf die in zijn Sailing Across campagne 2012 is gepland. Bert vindt deze lange sprint tussen de rotsen een tactisch spel tegen geduchte tegenstanders en de grillige stromingen. “Het gaat ook hard waaien, dus is het van bij het begin alles geven. En niet lossen.” Lacht Bossyns. Na de kwalificatietocht van 1000 zeemijlen in maart is de intussen professionele zeiler klaar voor de eerste uitdaging.

De Pornichet Select 6.50 race
volgt een lusvormig parcours langs de kusten van Zuid Bretagne en de Vendée. De start is zaterdag 21 april om 12 uur. 61 boten zullen vertrekken voor een lange sprint van 300 zeemijlen. De weersomstandigheden beloven pittig te worden met windsnelheden tot 25 knopen.

Laatste technische details afwerken
Bossyns heeft deze week volledig gereserveerd om zijn nieuwe boot helemaal ship shape te krijgen. De meting van de klasse en de veiligheidscontrole is hij fluitend gepasseerd. “Toch waren er nog wat details: zoals een mes dat niet los bij het reddingsvlot mag zitten en de borging van de mast.“ Zegt Bossyns. Een preparateur heeft de barstjes in de helmstok hersteld en NKE is een nieuwe set navigatietoestellen komen plaatsen. “Er is nu echt geen excuus meer om niet te presteren. “ grinnikt Bert.

Weersvoorspelling van buiten leren
Intussen schuifelt hij met kaarten en pilots, want de wedstrijdbaan doorkruist het meest grillige vaarwater met sterke stromingen en heel veel rotsen en eilanden. Samen met Fritz Buyl doorloopt Bert alle dagen de weersevolutie. ‘De bedoeling is dat ik van buiten weet wat er op ons afkomt zodat ik er zonder veel te moeten zoeken mijn koers kan aanpassen.”
Bert wil een goed beeld in zijn hoofd hebben van de plaatselijke situaties om de mogelijke windshiften te kunnen inschatten. En dan is er nog een lange lijst aan opties in verband met de stroom. Hij bouwt lang op voorhand een variatie aan strategieën en opties uit.
Bossyns heeft intussen een enorme ervaring op vlak van uithouding. 300 zeemijlen zouden in een kleine 50 tal uren kunnen uitgevaren zijn. Maar dat zijn wel slapeloze uren. De alertheid daalt na het eerste etmaal dramatisch. De volhouder wint.

De concurrentie
Bossyns: “Ik ben benieuwd naar de verhouding tussen de verschillende schippers. Zeker is dat het niveau in mijn serieklasse van een uitzonderlijk niveau is dit jaar. Enkele uitstekende nieuwelingen, aangevuld met gereputeerde anciens en enkele overstappers uit andere raceclasses geven een dicht bevolkt en uiterst competitief veld.”
“Er zijn ook een tiental identieke, nieuwe boten als mijn Nacira 6.50 ingeschreven. Tel dat bij de ervaring -of de reputatie- van de schippers, en je weet wie de kandidaten voor de eerste plek zijn. Ik ben ook benieuwd naar de match tegen landgenoot Jonas Gerckens die ook in de serieklasse vaart!”

Het nieuwe parcours van de Pornichet Sélect 6.50Het nieuwe parcours van de Pornichet Sélect 6.50

Volg de race op:
www.ecoledevoilecnbpp.fr/pornichet-select-650-2012-dernieres-news-2
de positie van de deelnemers wordt om de vier uren op deze zeekaart getoond.

Tekst: Pit De Jonge / Ship to Shore

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: