Super zeilweer tijdens Van Uden Reco Stellendam Regatta

Van Uden Reco Stellendam Regatta 2012Beetje meer wind dan andere jaren, beetje kouder dan andere jaren, maar er werd zeker niet met minder enthousiasme gevaren dan andere jaren. Mega shiften op dag1 en 44 DNS of DNF’s op de 2de dag betekent dat het er soms heftig (lees:deftig) aan toe ging. Er werd zeer dominant gevaren in IRC 1, Laser SB3, Maxfun en de 31.7 klasse . De Swan 45 Van Uden wint thuis met 2 punten verschil van de Hawkey, en hoe de anderen het er vanaf brachten leest u verder…

IRC 1
Als je enkel maar paaltjes vaart, ben je goed bezig. Op zaterdag avond was dat dan ook te zien aan de Belgisch/Nederlandse bemanning van Trix (Astrid de Vin) en haar Il Corvo team. Allemaal gezichten met een vrij brede smile. Vorig jaar nog werd de Il Corvo Belgisch kampioen IRC, en dit jaar beginnen ze met de Van Uden Reco Stellendam Regatta op zak te steken. Frans Rodenburg met zijn Elke wordt 2de op een punt verschil met Wessel Liezenga van de Weerga die derde worden.

ClubRacer: Welke boot was je grootste concurrent?
Jan Persoons (Il Corvo): Euh… (en dan lachend) De Swan’s 45 eh.

IRC 2
Hard knokken voor elke shift en power halen uit elke vlaag, want elke seconde telt. De “stage” in Spi Ouest heeft blijkbaar zijn vruchten afgeleverd want John van der Starre, eigenaar Robin Verhoef en het gehele Xcentric Ripper team eisen de eerste plek op. Helemaal vanzelf ging het niet want Jeroen van der Velden (je weet wel, de vergeten underdog), eindigt op 1 puntje verschil van de leider. De Avanti van Chris Stouten wordt 3de op 5 punten verschil van een eerste plek.

Fokko Kooij (Xcentric Ripper): Spi Ouest was echt fantastisch, en voor ons de ideale voorbereiding op het komend seizoen. We kijken al uit naar de Commodores Cup.

Xcentric RipperXcentric Ripper

ORC3
Wessel van der Werf (Zeilmakerij.Com) behaald met 13 punten de overwinning in deze klasse zonder ook maar 1 wedstrijd te winnen. En Vincent de Vries (L’Esprit du Morbihan) wordt 2de met 15 punten, ook zonder 1 keer te winnen. Ik weet het, het klinkt raar, maar je moet niet kunnen winnen om…, eh, te kunnen winnen. De Smile van Herman van Eijk wordt 3de met 18 punten. En het verschil met nummer 1 en 2 is dat hij wel 3 potjes wint. Wat een heerlijke sport hebben wij toch eh?

Swan 45
Harm Tiddens met zijn Van Uden wint deze gelijknamige wedstrijd thuis op twee punten verschil met de Hawkey van Rob Reigwein. Het is close racing in deze eenheidsklasse want elk team buiten de Blue Label behaalde wel eens een overwinning.

Start Swan 45 en IRC 1Start Swan 45 en IRC 1

Maxfun
In de Maxfun klasse zien we aanzienlijk minder deelnemers dan andere jaren. Slechts 3 deelnemers doen mee en ze zijn dan ook al zeker dat ze met een prijs naar huis gaan. Erik Wesselman wint alle wedstrijden met zijn 18+. Jeroen van Dijk wordt 2de en wordt ook 2de op alle wedstrijden die ze varen. En Lennert Zwanenburg wordt 3de.

X-35
Ook in de X-35 klasse zien we geen 20 boten meer, slechts 3 deelnemende boten hier in Stellendam. De Xces van Johan Offermans wordt eerste voor de Yellow Rose van MJ Ringers. Coen Wohrman van de The Untouchables werd door verschillende mensen gespot met een gouden voet. De gouden verpakking rond zijn pas geopereerde voet (waarop hij eigenlijk niet mocht steunen) leverde hem jammer genoeg geen winst op maar wel veel bekijks.

Laser SB3
Paul Gast vaart zeer dominant en wint alle 8 wedstrijden. Jorrit Beekman met zijn Jsbtje wordt 2de en Martijn Buitenhuis wordt 3de met zijn Cube.

First 31.7
Ook in deze klasse zien we een deftige terugval. 13 boten in de Grevelingen Cup en slechts 3 boten nemen hier deel in Stellendam. Theo Ossewaarde van The First One doet de naam van zijn boot eer aan door te winnen. R.G. Van Gemert wordt 2de met zijn Optie en de Kymera van Jan de bruin wordt 3de.

Melges 24
Geen terugval wat ingeschreven boten in deze klasse betreft, en wat een strijdlust. Op zaterdag avond stond Louis Balcaen buiten alle verwachting van vele knap eerst. Henrik Hellman (Mini Mostro): Mijn verwachtingen voor dit weekend? Goh… Ik hoop bij de eerst 5 te eindigen, maar het is een sterk veld eh. Carlo Vroon (Gelikt): Ik denk dat het een leuk weekend gaat worden. Jacco Huygen (Quantum Racing): de eerste 8 boten liggen zo dicht op elkaar man, niet te doen. Het is echt spannend!

En wat bleek…De eerste 8 teams zaten inderdaad zeer dicht op elkaar. Van die 8 halen de eerste 5 één of meerdere overwinningen. Maar het was John den Engelsman en zijn Mr Henri die met de overall winst hier ging lopen met 16pts. Henrik Helman van de Mini Mostro werd 2de met 18pts. Louis Balcaen en de Rebel Rebel zien we op een 3de plek met 20pts. Op een 4de plek dan komt Nic Bol met Quantum Racing met 28pts, gevolgd door Eelco Blok en zijn Kesbeke/Sika met 31 pts. Dan hebben we Carlo Vroon met zijn Gelikt met 34pts op een 6de plek, en op een 7de plaats importeur Hein Ruyten met Razzle Dazzle met 51pts. John de Vaan wordt 8ste met zijn Fanion met 56pts.

Start Melges 24 klasseStart Melges 24 klasse

We kijken al uit naar de NSR…

http://vanudenreco.nl
Foto's: Marloes van der Haagen, ONAIR Media

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: